Festivalul Medieval, o reușită organizată cu emoții la Sighișoara

Distribuie pe:

Cel mai importat festival cu tematică medievală din România și unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale românești peste hotare a avut loc în perioada 23-26 iulie în cetatea Sighișoara, patru zile de fapte cavalerești, menestreli, recorduri naționale și mondiale, distracție și voie bună. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Trubaduri și Menestreli - cinci secole de muzică și teatru medieval". Deși se organizează în continuu de 23 de ani, în acest an festivalul a fost în pericol de a nu se ține din lipsa fondurilor și mai apoi a timpului.

Festival organizat pe ultima sută de metri

Viceprimarul Ionel Gavrilă a explicat presei modalitatea în care evenimentul a fost organizat în acest an, dar și procedura stabilită pentru anii viitori. „Acest festival a fost organizat în niște condiții extrem de grele, întrucât în Hotărârea Consiliului Local din ședința din 29 mai am creionat un program, după care în iunie, la ședința ordinară am propus proiectul. La prima ședință am avut un eșec, neexistând cvorum, iar în ședința extraordinară de la finele lunii iunie acesta a trecut la limită și astfel s-a primit girul pentru organizarea acestui festival", a explicat viceprimarul municipiului Sighișoara. Autoritățile locale din Sighișoara promit că pe viitor, organizarea se va face din timp, pentru a nu mai exista emoții privind acest eveniment deosebit de îndrăgit, care duce numele Cetății peste granițele județului și a țării.

„M-am angajat că voi proceda altfel, fiindcă văd că am preluat ceva ce nu era bine organizat. Pe 2015 festivalul nici nu era bugetat. În octombrie vom avea o ședință privind organizarea festivalului prin care vom definitiva activitatea pentru 2016…", a mai adăugat Gavrilă. Un plus pe care îl va avea festivalul pe viitor ar fi amenajarea unor clădiri și spații cu specific medieval destinate special meșteșugarilor și comercianților. Anul acesta o altă premieră a fost întâlnirea avută cu meșteșugarii și comercianții prezenți la Festival pentru a le asculta doleanțele și a le îmbunătăți condițiile de desfășurare a activității.

Festival demn de cartea recordurilor

Așa cum se cuvine, deschiderea Festivalului Sighișoara Medievală a început odată cu parada cavalerilor, menestrelilor, a domnițelor și a trupelor, care a pornit din centrul municipiului Sighișoara și s-a oprit în Piața Cetății, acolo unde a avut loc semnarea celor 7 Hrisoave secrete de către ordinele cavalerești și formațiunile medievale. Organizatorii și-au propus să intre în Cartea Recordurilor cu trei recorduri: cea mai mare sabie de circa patru metri, confecționată în timpul manifestării, cel mai mare drapel al unui festival, de 30 de metri, care va fi amplasat pe un sit istoric, Turnul cu Ceas, și cel mai mare covrig rotund, cu un diametru de 20 de metri, la care au lucrat 50 de voluntari. Pe plan național se dorește și doborârea unui alt record, prin confecționarea celei mai mari măști populare, de circa patru metri înălțime. Cel mai mare covrig rotund din lume, denumit și Hrana Uriașilor, preparat din 100 de kilograme de făină și realizat în cadrul unui festival medieval, se pregătește să intre în Cartea Recordurilor. Covrigul urmează să fie trimis la Biroul Guinness Book, din Londra, pentru omologarea recordului și includerea lui în Cartea Recordurilor. Un alt record a fost punctat prin arborarea pe Turnul cu Ceas din Cetatea Sighișoarei a celui mai mare steag cavaleresc din lume, de 25 de metri lungime și 10 metri lățime. 

Lasă un comentariu