Nămolul de epurare - îngrăşământ agricol gratuit

Distribuie pe:

Începând cu anul 2014, fermierii mureşeni pot folosi, în mod gratuit, nămolul provenit de la staţiile de epurare a apei uzate, drept îngrăşământ în agricultură.

Studiile efectuate atât la nivel naţional cât şi local, demonstrează faptul că aplicarea pe sol a nămolului de epurare îmbunătăţeşte în mod progresiv fertilitatea solului şi în mod particular proprietăţile sale fizice, datorită adăugării de materie organică, lucru care este benefic pentru îmbunătăţirea cultivabilităţii solurilor argiloase. De asemenea, nămolul de epurare creşte gradul de retenţie a umidităţii în solurile cu textură uşoară. Conform acestor studii cerealele şi culturile industriale sunt cele mai adecvate folosirii nămolului pe post de îngrăşământ.

Această măsură se pliază pe strategia naţională şi este în acord cu prevederile Uniunii Europene, care încurajează utilizarea nămolului din staţiile de epurare în agricultură. Legislaţia aplicabilă în acest sens cuprinde Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură, ce transpune prevederile Directivei 86/278/CEE privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.

Agricultorii mureşeni au avut deja posibilitatea să afle care sunt avantajele utilizării în agricultură a nămolului provenit de la staţiile de epurare, în cadrul seminariilor de informare organizate de Compania AQUASERV, la care au participat alături de fermieri, reprezentanţii Direcţiei Agricole Mureş, experţi de mediu şi reprezentanţi ai AQUASERV. În cadrul acestei întâlniri, agricultorii au aflat, printre altele, că nămolul este oferit gratis de Compania AQUASERV, fiind necesară doar încheierea unui acord de colaborare cu operatorul. De altfel, compania transportă, aplică nămolul pe terenurile agricole şi face studii agrochimice, pedologice şi de monitorizare a acestora, împreună cu Oficiul Local de Studii Pedologice, toate acestea în mod gratuit.

Utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite de la staţiile de  epurare reprezintă una dintre metodele de punere în valoare a conţinutului lor de materie organică şi elemente nutritive, fiind demonstrat faptul că nămolurile din epurarea apelor uzate menajere au un conţinut bogat în nutrienţi, deci o valoare de fertilizare ridicată. Pe lângă avantajul că este oferit gratuit, folosirea nămolului de epurare în agricultură conduce la reducerea cantităţii de îngrăşăminte chimice necesare. Trebuie desigur menţionat faptul că, înainte de a fi valorificat în agricultură, nămolul este supus mai multor procese complexe de tratare şi unor analize minuţioase, pentru eliminarea tuturor riscurilor cu privire la mediu şi sănătate.

Cele şase staţii de epurare existente în aria de operare a AQUASERV, la Târgu-Mureş, Sighişoara, Reghin, Târnăveni, Cristuru Secuiesc şi Iernut, împreună cu cea nou construită la Luduş, produc aproximativ 38 de mii de tone de nămol anual. Conform studiilor, dozele de nămol necesare pentru 1 hectar de teren agricol sunt cuprinse între 25 şi 30 de tone. Ţinând cont de aspectele eficienţei economice, Compania AQUASERV urmăreşte încheierea unor acorduri de aplicare a nămolului de epurare pe terenuri agricole compacte, cu o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare, aflate în administrare unică.

Deoarece interesul este destul de mare Compania AQUASERV organizează la Luduş şi la Sighişoara, alte două seminarii de informare la care sunt invitaţi să participe fermierii interesaţi.

Această metodă de valorificare a nămolului provenit din staţiile de epurare este cuprinsă în Strategia de valorificare a nămolului de epurare realizată în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş". Prin intermediul acestui proiect în valoare de 110,8 milioane euro, implementat de Compania AQUASERV şi cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu, peste 300.000 de locuitori ai judeţelor Mureş şi Harghita vor beneficia de servicii moderne de alimentare cu apă şi canalizare, din care aproximativ 60.000 vor avea acces, pentru prima oară, la sisteme de alimentare cu apă şi de canalizare. În urma investiţiilor, gradul de acoperire cu servicii de alimentare cu apă şi de canalizare în localităţile incluse în proiect va creşte considerabil, iar calitatea serviciilor prestate se va conforma cerinţelor Uniunii Europene.

Persoană de contact:

Bauer Csaba, manager ape uzate

S.C. Compania AQUASERV S.A.

Telefon: 0265-208808

E-mail: csbauer@aquaserv.ro

Lasă un comentariu