Imnul „Deşteaptă-te române!" - sărbătorit cu cinste la Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, împreună cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş a organizat, miercuri, 29 iulie, un eveniment emoţionant cu prilejul Zilei Imnului Naţional al României. La manifestare au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii instituţiilor de învăţământ şi locuitorii municipiului Târgu-Mureş, care au înţeles importanţa acestui SIMBOL NAŢIONAL. „Deşteaptă-te române!" a răsunat încă o dată în centrul oraşului, înălţând inimile patrioţilor, aducând aminte de sacrificiul înaintaşilor noştri care au murit pentru aceste cuvinte. Activităţile au debutat cu prezentarea Gărzii de Onoare şi a Onorului militar, salutarea Drapelului de luptă al Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale „Mihai Viteazul", trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutarea acesteia şi prezentarea oficialităţilor. A urmat slujba de Binecuvântare şi Rugăciune pentru poporul român, oficiate de părintele protopop Olimpiu Zăhan şi de preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureş.

Oficialităţile mureşene au cinstit Imnul

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai principalelor instituţii din judeţul Mureş, cât şi reprezentanţi ai unităţilor militare şi ai Ministerului de Interne, care au vorbit celor prezenţi despre importanţa Imnului de Stat al ţării noastre. „Am ţinut să sărbătorim la Târgu-Mureş aşa cum se cuvine Ziua Imnului Naţional, ne-am întâlnit în această zonă frumoasă, în faţa Teatrului Naţional, să cinstim aşa cum se cuvine sărbătoarea Imnului Naţional, sub Drapelul Tricolor. „Deşteaptă-te, române!" este Imnul actual, trebuie să-l cinstim în continuare, să-l cântăm cu mândrie şi demnitate la toate evenimentele de seamă ale poporului român. „Deşteaptă-te, române!" este un imbold mobilizator, tot poporul român trebuie să se strângă sub Drapelul Tricolor, cântând imnul, pentru că doar astfel, unindu-ne sub Tricolor şi cântând Imnul naţional, putem să ne păstrăm identitatea, să mergem mai departe în democraţie", a declarant prefectul Lucian Goga. Au mai vorbit despre semnificaţia imnului domnul dr. Liviu Boar, directorul Serviciului Judeţean Mureş al Arhivelor Naţionale, iar actorul Nicolae Cristache - director adj. la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, a prezentat un recital liric dedicat sărbătoririi Imnului Naţional.

Ce înseamnă Imnul Naţional al României

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - „Deşteaptă-te române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet" de Andrei Mureşianu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marseilleză românească". Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Deşteaptă-te române!" a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!" a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de Drapelul Tricolor, Stema ţării şi Sigiliul statului.

Lasă un comentariu