Dascăli mureşeni - PODAR-VALEA CORNEL

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 2 aprilie 1941 în satul Copand, comuna Noşlac, judeţul Alba. Urmează cursurile Şcolii Generale din satul Stâna de Mureş, judeţul Alba, apoi le continuă în oraşul Târgu-Mureş, în cadrul Grupului Şcolar Agricol. În paralel urmează cursurile Liceului Teoretic ,,Bolyai Farkas". După o activitate profesională de 8 ani, în calitate de tehnician veterinar în localităţile Berghia, Mădăraşul de Câmpie, Sâncraiul de Mureş şi Târgu-Mureş, este student din anul 1966, la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, curs de zi. Obţine diploma de medic veterinar în anul 1971. În anul 1972 urmează cursurile fără frecvenţă ale Facultăţii de Filozofie a Universităţii ,,Babeş-Bolyai", susţinând examenul de licenţă în anul 1978 cu lucrarea ,,Educaţia permanentă a adulţilor din comuna Sângeorgiu de Mureş". În anul 1971 este repartizat la Staţiunea de Cercetări Zootehnice din Sângeorgiu de Mureş, ca medic veterinar, unde lucrează până la pensionare. În anul 1982 îşi susţine teza de doctorat în medicină veterinară şi obţine titlul ştiinţific de doctor. Parcurge toate treptele, luându-şi toate tilurile ştiinţifice, până la cel de cercetător ştiinţific principal, gradul I. Cunoscător al limbilor străine: engleză, franceză, rusă şi maghiară, efectuează stagii de documentare în Rusia, Polonia, Germania, Franţa, Ungaria şi Danemarca.

Apreciatul om de ştiinţă a fost membru fondator al Societăţii de Biologie Celulară, membru al Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară, membru al Asociaţiei Parazitologilor din România, expert al Societăţii Academice Române pentru Agricultură, membru al Asociaţiei Medicilor Veterinari din România, Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgu-Mureş.

În decursul anilor a efectuat numeroase experienţe pe taurine, a elaborat noi tehnologii, a publicat lucrări ştiinţifice, a scris articole de popularizare a ştiinţei, a susţinut conferinţe de specialitate şi interviuri la radio şi televiziune. A publicat ca autor şi coautor 16 cărţi de specialitate. A fost colaborator permanent al ziarului ,,Cuvântul liber" şi redactor la revista ,,Ambasador".

Dr. Cornel Podar-Valea a fost un foarte bun dascăl. A predat cursul de ,,Sociologie rurală în zona montană" la Colegiul „Vasile Netea" din localitatea Deda, iar la Universitatea ,,Petru Maior" din Târgu-Mureş a predat cursul de ,,Sociologie rurală", la catedra de management. Timp de peste 25 de ani s-a ocupat de instruirea specialiştilor agricoli şi a fermierilor din judeţul Mureş şi din alte judeţe, prezenţi pe diferite perioade de pregătire, în cadrul Staţiunii de Cercetări Zootehnice din Sângeorgiu de Mureş.

Viaţa lui a fost o luptă continuă, o luptă pe altarul ştiinţei, apostol în lumea sanitar-veterinară, mentor pentru numeroşi tineri fermieri şi specialişti agricoli, un bun cunoscător al tradiţiilor din mediul rural transilvănean, pionier în domeniul sociologiei rurale mureşene.

A decedat în ziua de 23 noiembrie 2013, la Târgu-Mureş.

Lasă un comentariu