Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Şi chiar dacă vei fi rănit, să accepţi durerea ca pe un dar divin, pentru că acolo unde nu iubeşte omul iubeşte Dumnezeu şi, dacă nu renunţi niciodată la iubire, nici Dumnezeu nu va renunţa la tine şi îţi va da într-un final ceea ce meriţi".

Ionuţ Caragea (1975 -), scriitor din diaspora.

Din 2003 trăieşte în Montreal, Canada. Este numit poetul născut pe Google. Este cofondator al Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română din Quebec. Este fondator şi administrator al Cenaclului literar „Prietenii poeziei", redactor-şef al revistei de poezie eseistică şi literatură de ficţiune - „Sfera Online", membru al mai multor cenacluri literare din ţară şi străinătate.

***

„Mă îndoiesc, deci cuget; cuget deci, exist; exist, deci Dumnezeu există!"

Rene Descartes (1596-1650), filosof şi matematician francez, cunoscut cu numele latin Cartesius.

A rămas orfan de mic copil şi a manifestat curiozitate faţă de fenomenele naturii. A fost încredinţat aşezământului iezuit unde a studiat latina, greaca, matematica, fizica, logica, morala şi metafizica. La 14 ani compune lucrări la mateamtică şi filosofie. Îşi ia licenţa în drept la Universitatea din Poitiers. Călătoreşte prin Elveţia, Tirol, Italia, Olanda unde rămâne 20 de ani, şi unde publică principalele sale lucrări: Discursul, Meditaţiile, Principiile, Pasiunile. În 1649 acceptă invitaţia din partea reginei Cristina a Suediei, pentru a preda filosofia, dar timpul rece şi frigurile zonale îi produc o pneumonie letală. A fondat liniile mari ale ştiinţei noi sub forma matematicii universale, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie numită „geometrie analitică", a descoperit ovalele care-i poartă numele "Ovalele lui Descartes".

***

„Frica de a suferi e mai rea decât suferinţa însăşi. nicio inimă n-a suferit când a plecat în căutarea visurilor sale, fiindcă orice clipă de căutare e o clipă de întâlnire cu Dumnezeu şi cu veşnicia".

Paulo Coehlo (1947 - ) scriitor brazilian.

Cărţile lui au fost traduse în 67 de limbi şi publicate în peste 150 de ţări. În societatea contemporană operele lui se socot clasice. Ideile de bază sunt drama şi psihologia. „ALCHIMISTUL" e unul dintre cele mai importante fenomene literare ale sec. XX. Este pe primul loc în listele de bestseller-uri din 74 de ţări, vânzându-se, până acum, în 35 de milioane de exemplare, după „Codul lui Da Vinci" şi „Îngeri şi demoni", de Dan Brown. Această lucrare i-a adus autorului în anul 2008 un record Guiness pentru cea mai tradusă carte (67 de limbi). A fost director de teatru, jurnalist, poet. Este consilier special UNESCO, Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare din Franţa. Este fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene.

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu