DREPTUL LA REPLICĂ

Distribuie pe:

Stimată redacţie,

Sunt Marian Someşan, directorul Festivalului „Vasile Conţiu".

Aş dori să vă rog să îmi acordaţi dreptul la replică pentru articolul scris de doamna Dorica Raţiu, articol defăimător la adresa echipei de organizatori ai acestui festival şi a mea personală.

În ataşament am răspuns punct cu punct acestei doamne.

Cu respect pentru dumneavoastră,

prof. Marian Someşan

 

Stimată doamnă Dorica Raţiu!

Îmi pare nespus de rău că trebuie să comentez cele scrise de dumneavoastră în acest articol care, din păcate, aruncă cu noroi peste munca unei echipe.

- În ceea ce priveşte semnarea diplomelor, mă bucur că aţi avut buna inspiraţie să nu reacţionaţi, pentru că v-aţi fi făcut de râs în faţa unor oameni de artă. Semnăturile erau cele care ne reprezentau pe noi, ca Preşedinte de juriu, Organizator şi Primar. Vă înştiinţez, cu respect, că rezultatele nu s-au calculat decât în ultima seară, în prezenţa reprezentatului primăriei Râciu. Despre neruşinare, nici nu vreau să comentez. Ar trebui să vă gândiţi de două ori sau să vă informaţi.

- În ceea ce priveşte negativele, a fost doar o concurentă care a avut un asemenea negativ, şi, da, ştiam asta din preselecţii. Nu toată lumea îşi poate permite financiar un negativ profesionist. Viaţa e crudă cu unii, însă pe dumneavoastră acest aspect nu vă interesează. Păcat!

- Mă întreb dacă aţi avut curiozitatea să citiţi regulamentul acestui concurs. Dacă nu, atunci vă anunţ că nu a fost obligatorie doina. Trebuiau interpretate două melodii de factură diferită. Atâta tot.

- Orchestră nu am avut din cauza faptului că majoritatea muzicanţilor, în zilele de sâmbătă şi duminică, au nunţi. Însă luni, în gală, inclusiv dumneavoastră aţi cântat cu orchestră.

- Necunoscuta în neparticiparea familiei Conţiu la acest festival este următoarea: când am telefonat fetei maestrului, pentru a o invita la festival, aceasta a răspuns că are bilete de avion pentru plecarea în concediu, deşi ştia că, în fiecare an, între 18-20 iulie, se organizează festival în memoria tatălui dumneaei. Fără comentarii!

- Dacă aţi fi postat în comentariul dumneavoastră toată discuţia pe care doamna Gheorghiţă Nicolae, realizatorul „Tezaurului folcloric" (nu această G.N., cum o intitulaţi dumneavoastră nu ştiu din care motiv şi cu lipsă de respect pentru un om, indiferent de poziţia socială), a avut-o cu Ştefania Pârlea, cititorii ar fi aflat că doamna a recomandat faptul că o tânără fată nemăritată nu trebuie să poarte năframă. Din nou, constat că doriţi doar răul acestui festival, nu binele lui aşa cum scrieţi.

- Prima seară de concurs a fost înregistrată. Aşa s-a jurizat, stimată doamnă! Neinformare totală. Doar răutate.

- Mă miră faptul că nu îi consideraţi oameni de cultură pe colegii dumneavoastră Ioan Naşte, Nelu Şopterean, Maria Lircă. Eu, în locul dumnealor, m-aş autosesiza.

- Vă legaţi de capii judeţului nostru şi de managerul Centrului Judeţean.

Dumneavoastră ce aţi făcut, de la Bucureşti, pentru cultura mureşeană, şi pentru maestrul Conţiu, în toţi aceşti ani? Dacă aţi reuşit să faceţi ceva, îmi plec capul şi îmi scot pălăria. Dacă nu... Eu, împreună cu Primăria Râciu, din puţinul pe care îl avem, facem, de patru ani, ceva pentru cel care a fost VASILE CONŢIU. De ce aruncaţi cu noroi? Doar pentru faptul că nu putem chema toţi elevii Maestrului? Ar însemna să avem două săptămâni de festival! Şi în condiţiile în care locuitorii comunei Râciu participă efectiv la realizarea acestui eveniment, cu locuri de cazare, asigurarea celor trei mese zilnice pentru concurenţi şi pentru participanţii la recitalurile care urmează serilor de concurs, nu înţeleg ce ar mai fi de comentat. Păcat că nu aţi avut curiozitatea să auziţi aceste lucruri înainte de a da cu piatra. Este un efort colectiv imens, care merită apreciat şi încurajat. Am reuşit să facem acest festival cu forţe proprii şi a ieşit de fiecare dată foarte bine, fără ajutorul nimănui din afară. Avem semnale din partea concurenţilor şi a părinţilor acestora că, în ultimele trei ediţii, se jurizează corect. Că, în sfârşit, există un concurs de la care toată lumea pleacă împăcată şi câştigă cine merită. De ce să distrugem ceva ce merge şi să scoatem trenul de pe şine? Aşa ne place? Sau este un moment să ieşim la rampă cu promisiuni şi acuze? De ce, doamnă Raţiu? Ştiţi foarte bine, pentru că proveniţi de acolo, ca omul de pe Câmpie îşi rezolvă problemele fără să se plângă, şi nici nu aşteaptă laude pentru asta.

- Nu mai veniţi acasă ca să căutaţi greşeli! Veniţi cu sufletul deschis, doamnă, şi cu bucuria celui care vine acasă! Păcat că denigraţi locurile care v-au propulsat către Bucureşti, fără să vă amintiţi de unde aţi plecat. Ca director al acestui festival, şi fără frica de a răspunde unor acuzaţii nefondate, vă rog să nu mai scrieţi asemenea articole, care nu fac bine, nici măcar numelui dumneavoastră.

Să aveţi o viaţă minunată, plină de realizări, acolo, în Bucureştiul dumneavoastră iubit!

 

Lasă un comentariu