Mureşeni participanţi la fEstivalul de cArte şi muzică Braşov 2015

Distribuie pe:

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

Încet gândită, gingaş cumpănită;

Eşti ca o floare, anume înflorită

Mâinilor mele, care te-au deschis."

(Tudor Arghezi - „Ex libris")

Da! Avem nevoie de carte frumoasă, avem nevoie de gingăşie, avem nevoie de flori, avem nevoie de frumos. Într-o societate măcinată de conflicte, de calomnii, de vulgaritate, simţim nevoia să evadăm în…frumos. Frumosul care să ne readucă aminte că suntem oameni cu suflet, cu sentimente, cu căutări interioare.

Şi frumosul s-a concretizat în fEstivalul de cArte şi muzică Braşov 2015 organizat de Asociaţia Culturală Libris Braşov şi Primăria Oraşului Braşov. Festivalul se află la a 4-a ediţie şi s-a desfăşurat în Piaţa Sfatului din Braşov, pe perioada a patru seri, fiecare dintre seri având o secţiune aparte. În cea de a treia seară a avut cuvânt poezia. Au răspuns prezent la această chemare domnul Nicolae Băciuţ - directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Mureş, Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" Sărmaşu - judeţul Mureş - şi Şcoala Gimnazială Cămăraşu - judeţul Cluj.

Seara a fost deschisă de un recital de poezie al domului Nicolae Băciuţ - poet mureşean cunoscut, şi câştigător a numeroase premii - intitulat, sugestiv, „Pe unde umbli poezie?". Cuvântul de deschidere al domnului Băciuţ precum şi poeziile recitate au avut menirea de a răscoli în sufletele celor prezenţi nevoia de frumos, de sensibilitate. A fost prezentat şi volumul de poezie „Despărţirea de îngeri" al poetului.

Momentul poetic a continuat cu recitalul de poezie al grupului „Excelsior" al Bibliotecii Orăşeneşti „Liviu Rusu" Sărmaşu, coordonat de bibliotecar Dinuca Burian. Giulia Blăjan a recitat poezia „Regina ostrogoţilor" de George Coşbuc, Tõkes Odette a recitat poezia „Lasă-ţi lumea" de Mihai Eminescu, şi Alina Uţiu a recitat poezia „Doina" de Mihai Eminescu. Şi pentru că nu se cuvine să uităm tradiţia populară, a fost prezentată, de către elevii Alina Uţiu şi Szekely Cristian, o scenetă de descriere a costumului popular românesc, scrisă de prof. înv. primar Ana Uţiu şi prof. înv. primar Nelly Bucur, de la Şcoala Gimnazială Cămăraşu - judeţul Cluj.

Mulţumim în mod deosebit domnului Virgil Oniţă - directorul Librăriei „Libris" Braşov, pentru iniţiativa organizării unui astfel de festival, ca alternativă a ieşirii din cotidian.

Lasă un comentariu