La Sighişoara, Luna august, încununată de activităţi culturale

Distribuie pe:

Începând de astăzi, 1 august, „Ziua Naţională a Elveţiei" (dorindu-le elveţienilor prosperitate), şi până la data de 14 august 2015, se vor desfăşura manifestările Academiei de Muzică Sighişoara, ale căror principal susţinător, pe lângă Primăria Municipiului Sighişoara, este Guvernul Elveţiei. Muzicianul Alexandru Gavrilovici, chiar dacă a devenit cetăţean elveţian, a pus bazele acestui festival-şcoală româno-elveţian. Ca palmares, din anul 1979 -până în 2013, timp de 34 de ani, acest mare muzician român a ocupat postul de concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Berna, este recunoscut atât ca solist, cât şi ca eminent profesor, de numeroase academii internaţionale şi festivaluri, atât la noi în ţară, cât şi în Viena, San Esteban de Gomaz, Tokyo, Chile, şi de Academia „Yehudi Menuhin" din Gstaad, Elveţia. Potrivit maestrului Gavrilovici, „Academia de vară din Cetatea Sighişoarei are în vedere promovarea muzicii şi artei drept limbaj comun, depăşind diferenţele religioase, sociale şi culturale. Favorizarea dezvoltării turismului de nişă, conturarea oraşului Sighişoara ca nou centru al muzicii clasice în Europa". Academia Muzicală Sighişoara vizează trasarea unui drum ascendent, aşezat pe bazele trainice ale unei iniţiative cu impact major în rândul tinerilor, dovedind, de-a lungul atâtor ediţii, capacitatea de a atrage tinerii muzicieni de a-şi spori în mod inventiv oferta profesională şi educaţională, de a-şi confirma, consolida şi dezvolta, prin cursurile de măiestrie, valoarea, cât şi renumele, având loc concerte camerale si recitaluri în fiecare seară, pe toată perioada celor două săptămâni de muzică. În acest demers nobil, s-au alăturat Academiei Muzicale Sighişoara, unul dintre cele mai prestigioase institute superioare din ţară - Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi Asociaţia „Viva" Sighişoara. Sunt înscrişi la cursurile de măiestrie şi interpretare muzicală peste 60 de studenţi, din 9 ţări: România, Austria, Bulgaria, Italia, Finlanda, Italia, Spania, SUA şi Elveţia, cursuri la care vor participa 17 profesori din România, Austria, Elveţia, Spania.

Un alt moment cultural îl constituie expoziţia cu lucrările arhitectului sighişorean Kurt Leonhardt, cetăţean de Onoare al municipiului, cel care a creat schiţele, planurile şi machetele oraşului de-a lungul multor zeci de ani. Vernisarea expoziţiei, care, potrivit organizatorilor, se doreşte cu caracter permanent, va avea loc duminică, 2 august, la ora 11.00, la Biserica din Deal.

În perioada 14 -16 august 2015, va avea loc, în organizarea de către Asociaţia Congresul Tradiţiilor, spiritului şi identităţii românilor de pretutindeni din Orşova, în parteneriat cu Municipiul Sighişoara, a „Târgului de tradiţii şi obiceiuri ale românilor de pretutindeni". Potrivit parteneriatului încheiat, Municipiul Sighişoara se obligă să transmită în folosinţă, cu titlu gratuit, terenul aparţinând domeniului public necesar pentru activităţile artistice şi comerciale de către participanţii la târg. Pe lângă târgurile cu produse meşteşugăreşti şi cu cele tradiţionale certificate, vor avea loc spectacole artistice, vor urca pe scenă ansambluri folclorice din ţară, din localităţile limitrofe municipiului Sighişoara, cât şi ansambluri ale românilor din Serbia, Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

La invitaţia Centrului Cultural „Dunărea de Jos" Galaţi, în perioada 7-9 august, Fanfara Municipiului Sighişoara va participa la Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici".

În perioada 20-23 august, va avea loc cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Intercultural „ProEtnica" Sighişoara, socotită cea mai importantă manifestare culturală de acest gen din ţară. În fiecare an, festivalul a reunit sute de reprezentanţi ai tuturor etniilor din ţară, scopul principal al acestuia fiind sprijinirea dezvoltării unui climat de armonie şi toleranţă interculturală, înţelegerii de către publicul larg a dimensiunii multiculturale a spaţiului românesc.

La finele lunii august, mai precis, în perioada 28-30 august, va avea loc Târgul Apicol, ajuns la cea de a IV-a ediţie. Sunt invitaţi peste 50 de apicultori din ţară şi din străinătate, cu vechi state în meserie, care vor oferi publicului larg miere, cât şi alte produse apicole, materiale şi unelte necesare muncii de apicultor.

 

Lasă un comentariu