Două treimi dintre români susţin unirea cu Republica Moldova

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj de opinie, realizat în perioada 9 -14 iulie 2015 de Inscop Research, la comanda cotidianului „Adevărul", reiese că 67,9% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, în timp ce 14,8% nu o susţin, iar 17,3% nu au răspuns.

Totodată, 56,3% dintre români cred că ţara noastră ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în Uniunea Europeană, 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult, în timp ce non-răspunsurile au fost de 14,1%. În opinia a 46% dintre români, integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai mult de voinţa cetăţenilor săi şi a politicienilor locali, în timp ce 40,5% consideră că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 52,6% dintre români afirmă că au o părere bună despre câştigarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului de către Dorin Chirtoacă, 6,9% au o părere proastă, iar numărul celor care nu au răspuns este de... 40,5%!

„Numărul de non-răspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atenţia asupra principalei probleme a raportării românilor la Republica Moldova: o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă - puţin notoriu în România - ci cu tendinţa generală de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova", explică Darie Cristea, director general al Inscop.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.075 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă este de plus/minus 3 la sută. 

Lasă un comentariu