Cărţi noi – ANTOLOGIE DE POEZIE POPULARĂ

Distribuie pe:

Cunoaşterea culturii populare se impune acum, mai mult ca oricând, ea ne pune în relaţie directă cu rădăcinile noastre, cu singura civilizaţie originală din spaţiul românesc - cea agro-pastorală.

Cunoscând cultura şi civilizaţia tradiţională, ne cunoaştem mult mai profund, putem observa elementele care ne apropie de lumea occidentală, dar şi pe acelea care ne despart.

Civilizaţia rurală este aceea care reprezintă, într-un procent ridicat, identitatea noastră morală şi etică; lumea occidentală este interesată tot mai mult de satul românesc, nu o dată considerat „o oază ecologică". Dacă adăugăm frumuseţea locurilor, omenia ţăranului şi creaţia lui, avem toate şansele să transformăm satul, cu tot ce are el mai reprezentativ, în cel mai serios „ambasador" al civilizaţiei noastre în străinătate.

Satul rămâne în continuare un plai binecuvântat de Dumnezeu, cu oameni vrednici şi gospodari, păstrători ai tradiţiilor şi comorilor de înţelepciune ale străbunilor. Pentru aceşti oameni minunaţi, cântecul şi poezia, aceste destăinuiri ale sufletului, născute din bucurie, dar şi din deznădejde şi neîmpliniri, rămân pentru totdeauna prietenul şi sfătuitorul de neînlocuit.

Această antologie de poezie populară adună douăzeci şi cinci de nume, fiecare aducând ceva în trecerea timpului, propunând o călătorie fascinantă în lumea satului, la capătul căreia vă veţi întoarce, bucuroşi că nu aţi uitat cine sunteţi.

Chiar dacă unele versuri sunt simple, ele câştigă prin mesaj şi fac parte, alături de creatorii lor, din lada de zestre a satului tradiţional.

Lasă un comentariu