CE SPUN ITALIENII DESPRE RĂZBOAIELE DACO-ROMANE

Distribuie pe:

Trebuie să recunosc că am fost surprins să descopăr într-un fragment de documentar realizat de italieni o perspectivă corectă (cel puţin pe aspectele pe care le voi sublinia mai jos), cu elemente deosebit de interesante, unele inedite, despre războaiele daco-romane din vremea lui Decebal şi Traian.

Dacă astăzi încă sunt istorici ageamii prin România care îi consideră pe daci doar nişte înapoiaţi, incapabili de a produce ceva, italienii le dau acestora peste nas. Într-un colaj video (pe care îl puteţi vedea) ce combină fragmente din mai multe documentare, veţi putea descoperi şi perspectiva pe care o au astăzi unii istorici italieni asupra dacilor, a lui Decebal şi a războaielor daco-romane.

Ei, italienii, subliniază clar că principalele motive pe care le-a avut Traian atunci când a decis invadarea Daciei, au fost jaful (Dacia era considerată un fel de El Dorado al antichităţii), oprirea unui exemplu ruşinos pentru imperiu - subsidiile plătite către daci (un tribut anual plătit de romani încă din vremea împăratului Domiţian - anul 89 d. Chr. -, pentru a avea pace cu ei) şi admiraţia propriului popor, plus titlul de Imperator, la care tânjea Traian şi pe care nu le putea obţine decât în urma unui război.

Peste toate, realizatorii filmului subliniază că victoria lui Traian este, poate, cea mai neagră victorie a romanilor, datorită crimelor pe care aceştia le-au făcut aici (astăzi Traian ar fi acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii).

Ei, italienii, recunosc că bogăţiile dacilor reprezintă cel mai mare jaf din istoria Imperiului, şi că, datorită aurului dacic s-au construit lucruri impresionante la Roma, inegalabile - Forul lui Traian, Columna lui Traian dar şi altele. Că au fost scutiţi de taxe toţi cetăţenii romani pentru un an, că s-au realizat cele mai lungi şi costisitoare jocuri din istorie, că Imperiul a fost scos dintr-o criză financiară prelungită! Şi când mă gândesc că o armată de incompetenţi români au vorbit, până nu demult, că dacii nu ştiau să prelucreze aurul...

Tot ei, italienii, ne vorbesc despre minele de aur şi argint ale dacilor (din Munţii Apuseni), în condiţiile în care astăzi, cozile de topor din statul român ne ascund faptul că minele romane de la Roşia Montană sunt realizate peste minele dacice... Nu mai vorbesc de faptul că galeriile miniere antice de la Roşia Montană sunt un monument istoric unic în lume, prin complexitatea şi întinderea lor.. Cu toate acestea, puterea politică ticăloasă şi trădătoare este dispusă să le sacrifice pentru ca şmecherii de la Gold Corporation să facă burta mare, în loc să transforme zona într-una turistică, de interes internaţional!

Vă recomand să vizionaţi acest colaj pentru că veţi descoperi multe lucruri impresionante. Le mulţumim italienilor că, fără să îşi propună asta, ajută la aducerea adevărului la lumină, aici în GETO-DACIA. Desigur, pe alte aspecte decât cele discutate aici (şi prezentate în montaj), italienii păstrează o viziune tributară poziţiei de urmaşi ai „stăpânilor lumii", unii dintre ei considerând că dacii au fost exterminaţi. Cu timpul, o să-i lămurim cum stă treaba, în realitate.

http://adevaruldespredaci.ro

 

Lasă un comentariu