Fermierii cer ajutor Guvernului pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă

Distribuie pe:

În situaţia în care seceta pedologică şi atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol, Federaţia Naţională Pro Agro a solicitat, vineri, 31 iulie 2015, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o schemă de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiţiile climatice nefavorabile.

,,Scopul demersului nostru este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari, grupuri de producători, cooperative agricole.

Propunem acordarea sprijinului pentru culturi în teren arabil, anuale şi perene, plantaţii de vii şi de hamei, plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, cu excepţia plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi pentru care pierderile sunt cauzate de îngheţul târziu de primăvară.

Atât timp cât nu există un alt mecanism de eliminare a riscurilor din agricultură, această măsură de ajutor de stat poate să rezolve, în parte, problema generată de seceta pedologică şi atmosferică din acest an.

Schema de ajutor trebuie pusă în aplicare în regim de urgenţă, pentru ca plata sprijinului financiar aferent să se facă într-un termen rezonabil, astfel încât fermierii să îşi poată relua ciclul de producţie", se precizează într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Reprezentanţii acesteia susţin că producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situaţie întâlnindu-se în judeţele Vaslui, Bacău şi Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt. 

Lasă un comentariu