Sus Tricolorul românesc, în Harghita și Covasna!

Distribuie pe:

În Harghita și Covasna pământul românesc este îmbibat de lacrimile și sângele țăranilor români, pentru ca în munții și dealurile din inima Țării neamul nostru să nu piară, să se audă Limba română și Rugăciunea ortodoxă.

Asistăm la o scădere dramatică a elementului etnic românesc. De 75 de ani, în acest spațiu se petrece o agresiune cumplită împotriva României. De aceea, astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de prezența românilor din toate colțurile țării pentru a obloji această rană sângerândă a României. Nu o spun eu, o spun țăranii români, cu ultimele cuvinte pe care le mai știu în Limba română, o spun crucile aplecate din cimitirele strămoșești în care Ioan, Radu și Gheorghe au devenit János, Ráduly sau Gergely. Drumul de la Ion la János, drumul de la apa Botezului la groapa de pământ, acesta este cel mai cumplit studiu sociologic care s-a făcut vreodată. Nu degeaba Parintele Justin Pârvu ne-a lăsat cu limbă de moarte îndemnul: „Fiți alături de frații noștri din Harghita, Covasna și Mureș!". Așa am pornit, împreună cu profesorul Florin Palas, din Țara Făgărașului, în decembrie anul trecut, de Sfântul Nicolae, Acțiunea „Români pentru Români".

Cu generozitatea-i bine cunoscută, jurnalista și scriitoarea Mariana Cristescu, care ne-a ajutat de fiecare dată, în diverse moduri, și căreia țin să-i mulțumesc public pentru acest lucru, prezenta Acțiunea noastră ca pe un „Proiect de Țară". Avem, într-adevăr un astfel de proiect, crearea în Harghita și Covasna a unei majorități românești. Mobilizarea energiilor cât mai multor români din toate colțurile Țării face posibilă această lucrare. Așadar, scopul Acțiunii noastre este susținerea spirituală, culturală și materială a românilor din cele două județe. Am încercat și, în bună parte, am și reușit să angrenăm în această acțiune oameni din toate colțurile țării, precum și din Diaspora, putând astfel să le spunem fraților noștri că și inimile celor din Târgu-Mureș, Iași, Bacău, Făgăraș, Timișoara, Suceava, Brăila, București, Cluj, Satu-Mare, Brașov sau Galați bat alături de ale lor. Fapta noastră a pornit cu binecuvântarea Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, pe atunci episcop al Harghitei și Covasnei, și continuă astăzi, cu binecuvântarea PS Andrei Moldovan, actualul episcop. Considerăm că Biserica Ortodoxă este instituția care-și face pe deplin datoria în zonă, acest lucru văzându-se și din faptul că, deși mulți dintre români sunt pe cale să-și uite complet limba, rămân totuși în credința ortodoxă, merg la Biserică și țin sărbătorile tradiționale, Ortodoxia fiind de multe ori singura veriga ce-i leagă de neam. „Aici, numai cu Dumnezeu mai vorbesc românește", așa ne-a spus un țăran din Doboi, județul Harghita.

Am ajuns până acum în 11 sate din Harghita și Covasna, pe parcursul a cinci acțiuni, precum și la Odorheiu Secuiesc, pentru a-i sprijini pe copiii Orfelinatului „Casa Sfântul Iosif", datorită cărora există singura unitate de învățământ în limba română de pe o rază de 50 kilometri. Aceste fapte ale noastre au constat în distribuirea de alimente de bază familiilor nevoiașe de români, cărți, manuale școlare, rechizite și dulciuri pentru copii și, nu în ultimul rând, înmânarea de steaguri tricolore.

Îmbrăcarea Harghitei și Covasnei în mantia sfântă a Drapelului Național este prioritatea noastră. Cazul cel mai elocvent al acestui exemplu de mobilizare este cel al satului Doboi, din Harghita. Acesta face parte din comuna Plăieșii de Jos, unde, în anul 1940, existau 500 de familii de români. Astăzi, mai sunt 56, toate comasate în cătunul mai sus amintit. Majoritatea românilor de acolo vorbesc acasă în limba maghiară. Locurile în care folosesc Limba română sunt Biserica și Școala din sat. Am fost acolo de Florii, anul acesta, cu o centrală termică și 14 calorifere pentru Școală și Paraclisul ortodox, și cu daruri pentru țărani și copiii lor. Au venit cu noi aproape o sută de români inimoși din Țară, inclusiv corul Asociației Studenților Creștin- Ortodocși din Brașov, coordonat de părintele Costin Butnar. Acesta este un exemplu de efort comun, de mobilizare a energiilor românești. Domnul director Lazăr Lădariu a donat, din resursele proprii, banii necesari achiziționării centralei termice, Protopopiatul Ortodox Brașov, prin bunăvoința părintelui protopop Dănuț Benga, a asigurat suma pentru calorifere, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", păstorită de părintele Stelian Manolache, a donat alimente, românii mobilizați prin intermediul rețelelor de socializare au dat banii necesari pentru cărți, rechizite, alimente de bază, precum și pentru asigurarea transportului studenților brașoveni. Rezultatul este următorul: românii din Doboi au început să vorbească în familie românește, tinerii români din sat, care până atunci comunicau pe rețelele de socializare ale internetului exclusiv în limba maghiară, folosesc acum mai mult limba română, împrietenindu-se cu cei care am fost acolo la ei, de Florii, și nu numai.

Începând din acest an, elevii de la Școală nu mai îngheață de frig în clasă, iar părinții vor să-și înscrie copiii la Școala cu predare în limba română din Doboi.

Primăria comunei, condusă de etnici maghiari, care, până acum, a fost indiferentă la problemele Școlii, a început să construiască un grup sanitar în interiorul respectivei unități de învățământ. Așadar, lucrurile se pot mișca și românește. Dar asta depinde numai de noi.

De 1 Decembrie, cu ajutorul Lui Dumnezeu și cu credința în viitorul Neamului românesc, vom dărui Inimii Țării steaguri tricolore. Le vom înmâna țăranilor români și copiilor lor, să crească cu ele în casă, lângă Icoană.

Împăturiți fiecare dintre dumneavoastră un drapel, puneți-vă o parte din suflet în el si trimiteți-l în Harghita și Covasna de Ziua Națională! Cu voia dumneavoastră vom fi mesagerii voștri.

Doamne ajută, români!

 

Lasă un comentariu