CANCERUL PANCREATIC, DEPISTAT PRINTR-UN SIMPLU TEST DE URINĂ

Distribuie pe:

Într-un efort comun, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi cei din Spania, citaţi de descopera.ro, au constatat că, printr-un simplu test de urină, cancerul pancreatic în stadii incipiente poate fi depistat.

„Pacienţii sunt descoperiţi, în general, când boala este deja în fază terminală, dar, dacă vom pune diagnosticul în stadiul doi, rata de supravieţuire va fi de 20 la sută, iar pentru faza întâi se poate ajunge la 60 %, în cazul celor cu tumori foarte mici.

În studiul nostru, am analizat eşantioane de urină de la 488 de persoane, dintre care 192 diagnosticate cu cancer pancreatic, 92 suferind de pancreatită şi 87 sănătoase. Totodată, au fost analizate alte 117 de eşantioane de urină de la pacienţi afectaţi de patologii hepatice benigne, de cancer la ficat sau de probleme ale vezicii biliare.

Probele de urină conţineau în jur de 1.500 de proteine, din care doar trei (LYVE1, REG1A şi TFF1) apăreau în cantităţi mult mai mari la pacienţii cu cancer pancreatic, furnizând astfel o semnătură, cu ajutorul căreia se pot identifica cele mai multe afecţiuni obişnuite ale acestui organ, cu o precizie de 90 %.

Fără a avea simptome specifice în primele faze, cancerul de pancreas este depistat în 80 % din cazuri atunci când este generalizat deja şi, prin urmare, nu mai poate fi operat. Rata de supravieţuire la cinci ani de la depistare este de numai 3 %, cea mai redusă din toate formele de cancer.

Cel mai mare risc de a face cancer pancreatic îl au persoanele cu antecedente de acest gen în familie, marii fumători, obezii sau persoanele care au devenit diabetice după 50 de ani", explică specialiştii spanioli şi cei britanici.

Pentru a confirma constatările de până acum, studiul, finanţat de organizaţia particulară britanică „Pancreatic Cancer Research Fund", va fi continuat pe pacienţi consideraţi ca făcând parte din grupul de mare risc.

 

Lasă un comentariu