La Târgu-Mureş: Premieră medicală naţională!

Distribuie pe:

O echipă interdisciplinară de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş a rezolvat, cu succes, un caz catalogat drept extrem de rar pe plan mondial, dând o nouă şansă la viaţă unei paciente în vârstă de 79 de ani.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, 6 august, dr. Ion Claudiu Puiac – managerul SCJU Târgu-Mureş, dr. Lucian Mărginean - medic primar radiologie intervenţională, coordonatorul echipei medicale, şi dr. Călin Molnar - şeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SCJU, alături de colectivul de cadre medii care au participat la intervenţie, prima de acest gen din România, au oferit detalii privind această reuşită medicală.

Pacienta, suspectă, iniţial, de o tumoare canceroasă, a fost diagnosticată cu o boală vasculară hepatică extrem de rară (doar 50 de cazuri raportate de literatura de specialitate până în prezent): malformaţie arterio - portală cu multiple fistule între circulaţia arterială hepatică şi cea venoasă, ducând la hipertensiune portală cu toate complicaţiile acesteia (varice gastro-esofagiene, acumulare de lichid în cavitatea peritoneală). După ce a fost consultată în mai multe centre de referinţă din ţară, pacienta s-a adresat Compartimentului de Radiologie Intervenţională al SCJU Mureş, unde echipa multidisciplinară, coordonată de dr. Lucian Mărginean, împreună cu chirurgii şi anesteziştii de aici au găsit soluţia de abordare pe cale endo-vasculară, singura opţiune în această patologie. S-a procedat la identificarea vaselor arteriale hepatice care realizau fistulele, apoi la închiderea acestora prin embolizare (introducerea unei substanţe care polimerizează, creând dopuri, excluzând astfel circulaţia aberantă preexistentă). Pacienta se simte bine şi va fi externată în foarte scurt timp.

„Intervenţia a durat aproximativ trei ore şi a fost un succes, dovedind, în acelaşi timp, importanţa interdisciplinarităţii în succesul terapeutic. Cazul a fost o provocare pentru întreaga echipă implicată, o intervenţie complexă, leziunea fiind greu abordabilă din punct de vedere chirurgical", a precizat dr. Călin Molnar.

Aparatura achiziţionată de SCJU Târgu-Mureş în urmă cu doi ani - un angiograf de mare performanţă - permite investigaţii şi tratamente intervenţionale în aproape toate segmentele (creier, rinichi, prostată etc.), fapt care se adaugă profesionalismului şi implicării specialiştilor, plasând spitalul nostru printre primele din ţară.

 

Lasă un comentariu