Mai multă considerație pentru munca ziariștilor

Distribuie pe:

Ziua de 28 iunie ar putea fi declarată „Ziua Ziaristului Român", o inițiativă legislativă în acest sens fiind depusă la Biroul Permanent al Senatului, la începutul lunii septembrie 2015. Propunerea aparține președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), dl Doru Dinu Glăvan, care a făcut public acest demers cu prilejul participării sale la evenimentul cultural „Punți de lumină", desfășurat, săptămâna trecută, la Târgu-Mureș.

În expunerea de motive pentru proclamarea „Zilei Ziaristului Român - document semnat de peste 25 de parlamentari, în frunte cu senatorul Haralambie Vochițoiu, și susținut de vicepremierul Gabriel Oprea, se arată că „ziaristul român a înțeles, din cele mai vechi și dramatice timpuri, că, exercitându-și cu dragoste și credință profesia, se va înălța în aceeași măsură în care se jertfește pe altarul adevărului, că ziaristul român a fost, de-a lungul vremurilor, conștiința neamului său și s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independență, libertate socială, redeșteptare și reîntregire națională. De-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ținta celei mai feroce agresiuni psihice, dar și fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească și să scrie, demascând prostia, fățărnicia, corupția, minciuna și trădarea de țară".

În ce privește opțiunea pentru data de 28 iunie, aceasta este legată de numele lui Mihai Eminescu: la 28 iunie 1883, marele nostru poet a semnat, în ziarul „Timpul", ultimul său articol, având ca subiect chiar libertatea presei, fiind, în aceeași zi, arestat și internat cu forța într-un spital de boli psihice.

Tot în contextul eforturilor de recunoaștere și apreciere a muncii ziariștilor - a mai arătat președintele UZPR - conducerea Uniunii susține proiectul legislativ depus la Senat, prin care se propune completarea Legii nr. 8/2006, privind indemnizația pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, din rândul cărora a fost însă omisă creația jurnalistică. În urma discuțiilor cu UZPR, s-a cerut și părerea celor de la Academia Română și s-a ajuns la concluzia că actul ziaristului, ca și cel al muzicianului, al artistului plastic ori al scriitorului este un act de creație, încât și reprezentanții mass-media pot și trebuie să beneficieze de o indemnizație de 50% din pensie, în baza asigurării în sistemul public de pensii.

„Este o acțiune reparatorie pentru cei care lucrează în mass-media și vom depune toate eforturile pentru materializarea ei", a precizat Dorul Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști.

 

Lasă un comentariu