Caniculă la foc continuu

Distribuie pe:

E ceva ce nu s-a mai întâlnit pe la noi! Nu vorbim de maxime, pentru că, încă, n-am ajuns la cifra de 39,1 grade C, lucru care s-a întâmplat acum 79 de ani, adică în vara lui 1936, dar, din data de 6 iulie când practic a început canicula şi până ieri, 6 august, puţine au fost zilele în care mercurul termometrelor a scăzut sub 30 de grade. Concret, la Târgu-Mureş, din cele 31 de zile ale lui iulie, în 14 s-au înregistrat temperaturi de peste 30 de grade C, majoritatea concentrându-se în ultima decadă a lunii. De altfel, din data de 17 şi până în 26, inclusiv, adică timp de 10 zile fără încetare, temperaturile au fost, zi de zi, peste 30 de grade C, cu maxima atinsă în data de 25 iulie, când Staţia Meteo din Târgu-Mureş a înregistrat, la umbră, 35 grade C.

După 6 zile de oarecare relaxare (între 28 iulie şi 1 august, doar în ziua de 29 au fost 32 de grade, in rest, sub 30 de grade C, dar pe aproape), canicula a luat-o din nou la „trap", astfel încât, începând cu 2 august, ea s-a înteţit din nou. Temperaturile au crescut de la o zi la alta, la foc continuu, cu câte 1-2 grade C, astfel că, dacă în 2 august au fost, în capitala de judeţ, 30 de grade C, în data de 5 august s-au înregistrat la staţia amintită, 35 de grade C, iar ieri, 6 august, la orele amiezii s-au înregistrat, 36 de grade C, cu promisiuni de creştere.

Nu ştim exact ce valori vor fi atinse, spun meteorologii locali, dar canicula va continua şi în zilele următoare şi nu avem o dată certă când se va opri. Aşadar, ne aşteptăm şi în continuare la zile toride din cale-afară, iar dacă nouă, oamenilor, ne este greu, ne întrebăm ce se va întâmpla cu legumicultura şi cu culturile de toamnă, care la ora actuală, suferă teribil din lipsa de apă. De asemenea, vor avea animalele destulă iarbă pe păşuni? Previziunile cu privire la precipitaţii sunt sumbre. De ploi se vorbeşte mai puţin, şi acestea în cantităţi mici. Dacă am avea irigaţii, cu siguranţă, altfel am putea face faţă secetei ce se profilează la orizont.

Dacă, la noi, în Ardeal lucrurile stau astfel, în sud, unde este baza alimentaţiei ţării, nenorocirea este şi mai mare. Să sperăm însă că natura se va mai gândi şi la noi!

Lasă un comentariu