Familiile devaforizate vor primi tichete educaționale!

Distribuie pe:

Săptămâna trecută (miercuri, 7 octombrie 2015), Camera Deputaților - for decizional, a adoptat, cu 289 de voturi pentru, unul împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, prin care se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, pentru fiecare copil provenit din familii fără posibilități.

Pentru a beneficia de stimulentele educaționale de 50 de lei pe lună, trebuie ca vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent; copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent, iar venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană.

Acordarea tichetelor sociale va fi condiționată de prezența zilnică a copiilor la grădiniță, cu excepția absențelor motivate, ce pot fi de două feluri: absențe medicale - motivate, pentru care părinții trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit, și învoiri (cei mici pot fi învoiți de părinți maximum trei zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice). Pentru a primi tichetele sociale, absențele copiilor, fie ele și motivate, nu vor trebui să depășească jumătate din totalul zilelor de grădiniță.

Cu banii primiți, părinții vor cumpăra alimente, îmbrăcăminte, rechizite sau produse de igienă, însă este interzisă achiziționarea de băuturi alcoolice sau țigări. Cei care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniți, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii primiți.

Conform prevederilor Codului fiscal, stimulentul educațional nu este inclus în veniturile salariale și nu este impozabil. În plus, acesta nu se ia în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere sau la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenta socială sau alte prestații sociale.

După promulgarea legii de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, în termen de 90 de zile, Guvernul va aproba prin hotărâre procedura de emitere a tichetelor educaționale.

Prin urmare, actul normativ nu va intra în vigoare mai devreme de anul 2016. Vom reveni. 

Lasă un comentariu