FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM ISTORIC

Distribuie pe:

Începând din anul 2009, în cetatea Râşnovului, are loc, anual, Festivalul de Film Istoric (FFI), născut din dorinţa de a produce în spaţiul românesc evenimente care să înfrunte timpul şi să descopere cât mai multe din feţele istoriei românilor şi a altor naţii. Anul acesta, FFI s-a desfăşurat pe durata a zece zile, 31 iulie - 9 august, organizatorii promiţând tuturor celor interesaţi de cinematografia de gen, subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, dezbateri memorabile, expoziţii, standuri de carte şi concerte exuberante în aerul nopţilor carpatine.

FFI este un eveniment unic pe piaţa cinematografică din ţara noastră, care nu poate fi trecut cu vederea atâta timp cât istoria noastră lasă azi loc la interpretări, caută încă răspunsuri la subiecte controversate şi continuă să genereze gânduri şi pasiuni. Un nou oraş transilvănean face paşi uriaşi în afirmarea identităţii noastre culturale şi deschide porţi către lume. De la debutul evenimentului, Râşnovul se bucură de vizita a peste 200.000 de vizitatori pe an, parte dintre ei motivaţi şi de faptul că FFI asigură intrarea liberă în limita locurilor disponibile. FFI are loc înainte cu o lună de Festivalul Internaţional de Film Istoric şi Militar de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada 8-12 septembrie, aşa că, există toate şansele ca la Râşnov să fie prezentat şi documentarul „România în Afganistan" selectat în Polonia. Un alt film istoric care poate face parte din programul FFI, este „Aferim" de Radu Jude, propunerea României la Oscar 2016.

Cu această ocazie, s-a lansat proiectul Şcoala de Vară ASTRA, care asigură participarea gratuită pentru 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie, care au trimis materiale pe tema situaţiei actuale din România sau din lumea văzută prin prisma lui Nicolae Ceauşescu. Alegerea Râşnovului pentru desfăşurarea FFI nu este întâmplătoare, pentru că în acest oraş s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorică ale cinematografiei româneşti. Succesul de care s-a bucurat evenimentul în ediţiile anterioare, fac din Râşnov o adevărată capitală a filmului istoric românesc. Peste 40 de filme documentare şi de ficţiune, dezbateri cu istorici sau martori ai unor evenimente istorice, sunt numai câteva dintre activităţile pe care FFI le-a pregătit participanţilor la cea de-a şaptea ediţie, dar şi celor care vizitează cetatea Râşnov în această perioadă. 

Lasă un comentariu