Oamenii din spatele investiţiilor din Azomureş

Distribuie pe:

În spatele investiţiilor demarate de Azomureş în 2012 stau zeci de ingineri care coordonează şi planifică fiecare pas. Rolul de a-i coordona i-a revenit lui Vasile Stan, şeful serviciului investiţii din cadrul Azomureş.

Vasile Stan s-a întors chiar în 2012 în România, după o experienţă de peste 15 ani în cadrul unei companii din domeniul industriei chimice. Acum, când mai sunt mai puţin de 5 luni până când noile instalaţii trebuie puse în funcţiune, am stat de vorbă despre complexitatea unui asemenea proiect.

  1. Cât de dificilă a fost planificarea unui proiect de investiţii de o asemenea amploare?

Vorbim de planificarea unui număr foarte mare de proiecte, toate cu scopul final de a reduce poluarea, de a reduce consumurile energetice, de a eficientiza funcţionarea instalaţiile existente. Aş putea spune că a fost o cursă contra-cronometru, echipa Azomureş a fost în ultimii ani sub o presiune enormă, şi încă se mai află.

În 2013 am început prin semnarea celor două mari contracte pentru reconstrucţia şi modernizarea fabricilor de Uree şi Amoniac. Încă de aici planificarea a avut un rol esenţial, deoarece fiecare pas al proiectelor trebuia foarte bine gândit şi negociat. A urmat faza de proiectare care a avut un rol esenţial în definitivarea tuturor cerinţelor proiectelor, apoi a urmat faza de procurare de echipamente, fază în care echipa Azomureş a fost implicată de la început şi până la livrarea echipamentelor pe şantier.

Faza următoare este cea pe care o vom finaliza în curând, şi anume construcţia efectivă a instalaţiilor. Ultima fază a acestor proiecte este cea de punere în funcţiune şi de testare a instalaţiilor. Aşa cum am enumerat fiecare fază în parte necesită o planificare riguroasă şi urmărire în detaliu a fiecărui termen de livrare, indiferent că vorbim de proiectare, procurare materiale şi echipamente, instalare sau punere în funcţiune.

2.Care sunt cele mai mari provocări atunci când se derulează un astfel de proiect?

Provocările apar din primul moment în care se formează o echipă de proiect. Să reuşeşti să formezi o echipă care să se ridice la nivelul oricărui contractor vest-european. Azomures a intrat în aceste proiecte cu o echipă tânără, dornică de realizare a obiectivelor, cu un suport continuu din partea celor cu experienţă în domeniu.

Provocări au fost tot timpul şi doar în echipă am trecut peste ele, indiferent că vorbim de provocări de natură tehnică sau comercială. Dar poate cea mai mare provocare este să îţi demonstrezi că se poate, chiar dacă uneori eşti copleşit de mărimea proiectelor care se derulează.

3. Cât de mult se va schimba Azomureş în următoarele luni?

Am observat o nelinişte şi o nerăbdare generală privind definitivarea proiectelor, dar pot să spun că în următoarele 4-5 luni schimbările vor fi foarte mari.

Am ajuns cu absolut toate proiectele de investiţii în faza de construcţie, iar acum în fiecare zi se schimbă ceva, dinamica este atât de mare încât nicio zi nu seamană cu cealaltă.

Pot spune că în următoarele luni „peisajul" din Azomureş se va schimba dramatic odată cu terminarea investiţiilor de mediu.

4. Cum vedeţi viitorul acestui tip de industrie?

E important să ne uităm ce se întâmplă la noi în ţară, unde agricultura începe să devină o activitate tot mai importantă şi atunci cu siguranţă nevoia de îngrăşăminte minerale va fi tot mai mare. Populaţia globului este în continuă creştere, cererea de hrană este tot mai mare şi implicit nevoia de îngrăşăminte este în creştere. 

Lasă un comentariu