Ne topim de căldură!

Distribuie pe:

Despre caniculă, nimic nou sub soare. Ea îşi face treaba pe mai departe, fără milă sau alte sentimente şi nu ne dă de înţeles că are de gând să o lase mai moale. Ne fierbe şi la propriu şi la figurat şi, odată cu noi, oamenii, întreaga natură. Seceta este peste noi şi nu ştim cu ce ne vom îndestula, la toamnă, cămările pentru iarnă.

Vara aceasta este într-adevăr din cale-afară de fierbinte şi credem că nu întâmplător meteorologii vorbesc de un fenomen extrem, unic în istoria meteorologiei. Teamă ne este însă ca el să nu devină unul obişnuit de acum înainte, ca un semn că efectele încălzirii globale, de care vorbim de atâta vreme fără să le şi combatem, au intrat în linia dreaptă de manifestare.

Dacă, la Târgu-Mureş, în luna iulie s-au înregistrat 14 zile cu temperaturi de peste 30 de grade C, în august arşiţa pare a fi şi mai pronunţată. Cu excepţia zilei de 1 august, când au fost doar 28 de grade C, în următoarele zece zile temperaturile au fost, non-stop, peste 30 de grade C, maxima de 35,1 grade C fiind înregistrată în data de 6 august 2015. Dacă în zilele de 9 şi 10 august am simţit temperaturi de-a dreptul insuportabile, faptul nu se datorează temperaturilor înregistrate la umbră, ci celor de la sol, adică de la soare. Dacă în data de 8 august au fost 32,5 grade C la umbră şi 36,8 grade C la sol, în ziua de nouă august s-au înregistrat 32,2 grade C la umbră şi 45,2 grade C la soare, iar în zece a lunii au fost 32,5 grade C la umbră şi 42,7 grade C la soare.

Meteorologii locali ne avertizează că lucrurile nu se vor schimba în următoarele zile, cel puţin săptămâna aceasta. Este posibil chiar ca, azi, 12 august, să se înregistreze maxima verii. Aşadar, trăim sub semnul incertitudinii, dar şi al speranţei. Deocamdată nu este de bine, iar oficialităţile locale nu comentează subiectul, deşi ar trebui să ne pregătim pentru ce e şi mai rău. Nu este vorba de crearea unei psihoze, ci de a privi realitatea aşa cum este ea. Poziţia struţului este întotdeauna păgubitoare, iar orice prezicere trebuie să se bazeze pe date precise şi perevderi clare. Ni se pare de rău augur nu numai lipsa vocilor de la Prefectură, Consiliul judeţean, dar şi de la Direcţia Agricolă. Bunăoară care ar fi situaţia rezervelor de apă, cum stăm cu producţia legumicolă, ce recoltă am avut la grâu, care va fi perspectiva producţiei de porumb şi multe altele. Sunt întrebări pe care cetăţenii şi le pun cu îngrijorare şi la care aşteaptă şi răspunsuri. Secretomania sau tăcerea impusă

n-au dus şi nu duc la nimic bun. Aşadar, aşteptăm!

 

Lasă un comentariu