Pedepse mai aspre pentru şoferii care se urcă băuţi la volan!

Distribuie pe:

Deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru, doctor în urgenţe medicale, le-a pus gând rău şoferilor care se urcă băuţi la volan, propunând înăsprirea legislaţiei şi aplicarea unor pedepse mai mari, care să ajungă până la 10 ani de închisoare, în cazul celor care provoacă accidente din cauză că sunt sub influenţa alcoolului.

Pentru alcoolemia penală, deputatul susţine că permisul trebuie suspendat între 5 şi 10 ani, dacă şoferul va repeta infracţiunea, permisul să fie suspendat pentru încă 10 ani, iar în cazul contravenţiilor, permisul să fie suspendat până la 1 an.

„Vreau toleranţă zero pentru alcool. La fiecare 20 de minute, un şofer este surprins băut în trafic. Toleranţa legislativă şi faptul că mulţi scapă cu pedepse cu suspendare şi îşi redobândesc cu uşurinţă carnetul duc, previzibil, la cazuri precum cel al poliţistului accidentat grav de un şofer cu alcoolemie de 1,65 g/l. Nu este de neglijat nici tendinţa de creştere a celor ce se urcă bauţi la volan, iar 30% dintre şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani declară că au condus cel puţin o dată după ce au consumat alcool. Aşa s-a ajuns ca din trei accidente mortale unul să fie legat direct de consumul de alcool. Măsurile pe care le propun sunt uşor de pus în practică şi nu presupun niciun efort bugetar, iar eficienţa lor este dovedită de scăderea cu 30 - 50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franţa, Anglia, Luxemburg sau Olanda, unde atât conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării, cât şi recidiva sunt pedepsite cu închisoare, amenzi de mii de euro şi pierderea permisului pentru minimum trei ani", îşi motivează deputatul UNPR iniţiativa legislativă.

Lasă un comentariu