INDUSTRIA POATE REPREZENTA SECURITATEA ECONOMICĂ A UNEI ŢĂRI

Distribuie pe:

Economia unei ţări este mai puternică dacă reuşeşte ca prin forţa de muncă şi materiile prime locale să producă bunuri ce pot fi folosite în ţara de origine sau pentru export. Economia poate fi securizată astfel faţă de importuri din ţările care au decis deja de mulţi ani că industria nu poate fi ignorată. Este şi cazul oraşului Târgu-Mureş, unde tradiţia industrială poate continua, evident dacă sunt respectate condiţiile actuale de protecţie a mediului. Un exemplu este Azomureş, care a stat timp de mai mulţi ani în expectativa de a continua sau de a pune capăt unei tradiţii de peste 50 de ani. Retehnologizarea din ultimii 3 ani şi jumătate oferă premisele continuării activităţii, în condiţii de mediu europene, şi menţinerea unei activităţi industriale care are efecte economice faţă de sute de mii de oameni la nivel naţional. Directorul tehnic al Azomureş, târgumureşeanul Aurel Botezan, a vorbit despre provocările unei platforme industriale de anvergură.

REP: Azomures reprezintă unul dintre puţinele sectoare industriale ce a rămas în picioare după 1990. Odată ce sunt puse in funcţiune noile capacităţi industriale, cum vedeţi viitorul Azomureş?

Aurel Botezan: Toate investiţiile implementate sau pe cale de implementare vizează asigurarea unei dezvoltări durabile şi sustenabile a companiei noastre. Retehnologizările cu efecte în performanţă crescută, împreună cu un management dinamic care reinvesteşte o bună parte din profitul realizat, asigură temelia solidă pentru clădirea viitorului companiei. Profit de această ocazie pentru a transmite un mesaj clar şi ferm către cetăţenii comunităţii din care şi eu fac parte, către distinsa comunitate medicală şi ONG-uri de a nu se teme de viitorul împreună cu Azomureş. Orice activitate umană generează poluare, sigur cu potenţial diferit, dar prin investiţiile realizate astăzi şi mâine în Azomureş, vom alinia compania la cele mai bune practici aplicate astăzi pe plan mondial în domeniu. De asemenea, vreau să asigur în numele echipei mele şi al meu personal că, conceptul de diminuare a impactului faţă de mediul înconjurător al companiei noastre reprezintă o preocupare permanentă, proactivă şi prioritară a tuturor angajaţilor Azomureş şi se află în centrul planurilor noastre de investiţii. Pe această bază vrem să reinvestim mai mult şi în încrederea şi sprijinul concetăţenilor, aspect pe care îl consider că reprezintă componentul de bază în clădirea viitorului Azomureş.

REP: Aveţi o experienţă foarte mare pe platforma Azomureş. Cum aţi caracteriza schimbările ce au avut loc în ultimii 4 ani din punct de vedere al directorului tehnic?

Aurel Botezan: În toamna acestui an voi împlini 25 de ani de serviciu în cadrul departamentelor tehnice ale Azomureş. Anvergura schimbărilor din companie din ultimii ani aş caracteriza-o ca pe o a VI-a etapă importantă de dezvoltare a companiei. Pe lângă investiţiile masive de retehnologizare a instalaţiilor de producţie, compania se află într-un plin proces de restructurare. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, prin investiţiile importante în resursele umane, în protecţia mediului, în creşterea siguranţei şi securităţii locurilor de muncă, în eficienţa energetică, în reînnoirea echipamentului tehnic uzat fizic şi moral, în ridicarea calităţii unor activităţi interne prin externalizarea acestora către firme specializate, şi nu în ultimul rând prin îmbunătăţirea în general a calităţii şi diversităţii produselor finite, a serviciilor şi activităţilor interne, prin îmbunătăţirea eficienţei şi printr-un management adecvat, se asigură premisele unei dezvoltări sigure.

Dinamica acestor schimbări este importantă şi nu este uşor de gestionat. Cred însă că, o combinaţie dintre noul management îmbinat cu experienţa vechilor angajaţi şi cu entuziasmul tinerilor angajaţi reprezintă reţeta de succes.

REP: Care sunt avantajele tehnice odată ce instalaţiile în care s-a investit vor fi puse in funcţiune?

Aurel Botezan: Retehnologizarea instalaţiilor de producţie prezintă avantaje multiple şi aş enumera câteva, pe care le consider mai importante:

- creşterea siguranţei în exploatare;

- minimizarea impactului cu factorii de mediu aer, apă şi sol;

- îmbunătăţirea eficienţei energetice şi diminuarea costurilor de producţie;

- îmbunătăţirea fiabilităţii echipamentului tehnic şi operarea instalaţiilor la capacitatea nominală de producţie;

- îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a încrederii angajaţilor;

- dezvoltarea operării computerizate, dar şi monitorizarea computerizată a activităţilor de operare şi mentenanţă;

- dezvoltarea prevenţiei şi predictibilităţii în activităţile curente.

Efectele importante ale acestor îmbunătăţiri se vor vedea plenar, începând cu sfârşitul acestui an, mai ales în ceea ce priveşte reducerea poluării mediului înconjurător şi a reducerii consumurilor energetice. În ceea ce priveşte factorul de mediu aer, concentraţiile şi cantităţile emisiilor de poluanţi vor fi diminuate drastic. Toate sursele importante de emisii vor fi dotate cu instalaţii de spălare, filtrare şi de depoluare. Odată cu modernizarea instalaţiilor Amoniac şi Uree multe dintre sursele actuale de emisii vor fi anulate şi desfiinţate. Pentru factorul de mediu apă, va fi pusă în funcţiune noua instalaţie de tratare biologică a apelor reziduale, concentraţia urmând a fi la nivelul cerinţelor standardelor naţionale şi europene.

Lasă un comentariu