La Festivalul de la Rimini, Ambasadorii folclorului mureşean au ridicat spectatorii în picioare!

Distribuie pe:

La sfârşitul lunii iulie, Ansamblul artistic Mioriţa al Societăţii culturale cu acelaşi nume (director - prof. Gheorghe Vanga) şi mai mulţi membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş (preşedinte - Ilarie Gh. Opriş) au participat la Festivalul Internaţional de Folclor de la Rimini - Italia, gazdă primitoare fiind Parohia Ortodoxă Română din oraşul italian, reprezentată de preotul paroh Marcian Bucurenciu, care, împreună cu prof. Simona Bucurenciu şi consilier Lucian Borca, - toţi mureşeni - au fost iniţiatorii invitaţiei la Rimini a artiştilor mureşeni.

„În cadrul activităţilor cultural-artistice găzduite de spaţiile Parohiei Ortodoxe Române din Rimini şi ale Associazione Parco Marecchia Centro Sociale a primăriei oraşului, au fost vernisate două expoziţii de icoane pe sticlă ale artistei Adrina Neghirlă, două expoziţii de tablouri având ca temă Târgu-Mureşul şi Sighişoara în pictură, cu lucrări aparţinând artiştilor plastici Vasile Mureşan, Voichiţa Cecălăcean, Simona Mureşan, Maria Mera şi Voichiţa Mureşan, precum şi două expoziţii de costume populare româneşti. Şi-a dat concursul taraful condus de prof. Alexandru Ciubotaru, la vioară - Nagy Ferenc, solist - Ovidiu Furnea, cu participarea artistului Lucian Petrean de la Opera Română din Cluj-Napoca", a detaliat, pentru cotidianul nostru, dl Ilarie Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş.

La festivalul de la Rimini au participat ansambluri artistice din ţări europene şi asiatice (Italia, Iran, Serbia, Austria, Bulgaria, Republica Moldova etc.), mureşenii noştri fiind aplaudaţi la scenă deschisă: „Ansamblul Mioriţa a prezentat jocuri populare din zona Mureşului Superior, din Câmpie şi din Oaş - dansurile populare au fost prelucrate şi pregătite de coreografa Eva Albert -, iar orchestra condusă de prof. Alexandru Ciubotaru a interpretat suite de cântece populare din Maramureş, Mureş, Bihor, iar în final, Ciocârlia, interpretată cu măiestrie de violonistul Nagy Ferenc, a ridicat spectatorii în picioare. În afara programului festivalului, la invitaţia Parohiei Ortodoxe Române din Rimini, ansamblul nostru, orchestra şi solistul de muzică populară Ovidiu Furnea, au mai prezentat un spectacol pentru românii şi italienii prezenţi", ne-a declarat dl Gheorghe Vanga, directorul Societăţii Culturale Mioriţa. Tot de la domnia sa aflăm că peste 11.000 de români din Rimini i-au primit cu bucurie şi prietenie pe ambasadorii folclorului mureşean, care, la rândul lor, au donat bibliotecii parohiei ortodoxe 800 de cărţi în limba română şi zeci de obiecte de artă populară, în vederea realizări, la Rimini, a unui mic muzeu etnografic. De mare succes s-au bucurat expoziţiile de icoane pe sticlă şi tablourile realizate de pictorii mureşeni, conducerea parohiei invitându-i pe artişti să-i iniţieze pe tinerii români din Rimini în artele plastice.

Ansamblul Mioriţa a primit invitaţia de a participa şi la ediţia din 2016 a manifestării de la Rimini, dar şi la festivalurile folclorice internaţionale din San Marino, Polonia şi Austria.

„Toate aceste activităţi cultural-artistice şi stabilirea de relaţii oficiale cu românii din Rimini au fost posibile datorită sprijinului acordat de Primăria municipiului Târgu-Mureş, de domnul viceprimar Claudiu Maior, care a asigurat deplasarea, pentru 9 zile, în Italia, a delegaţiei noastre, formată din 38 de persoane", au ţinut să precizeze interlocutorii noştri.

Lasă un comentariu