VAS ARTIFICIAL PENTRU DIZOLVAREA CHEAGURILOR DE SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii ruşi de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg, citaţi de descopera.ro, au reuşit să pună la punct un prototip de vas sangvin capabil să prevină formarea cheagurilor în organism şi chiar să le dizolve, într-o perioadă foarte scurtă.

„Cheagurile sunt formate din celule sangvine care se acumulează în grupuri vâscoase şi sfârşesc prin a bloca căi din sistemul circulator, precum artere şi vene. În cazul formării cheagurilor de sânge, pot apărea probleme cardiovasculare, infarct, accident cerebral, orbire etc.

Vasul sangvin artificial realizat de noi este compus din tuburi extrem de fine (nanotuburi) din oxid de aluminiu, în care se găsesc enzime trombolitice, care au ca scop decuparea cheagurilor în momentul formării acestora. Enzimele, protejate de structura vasului sangvin artificial, au astfel rol de gardieni.

Am testat creaţia noastră in vitro, în laborator, şi am reuşit dizolvarea cheagului de sânge în doar câteva minute.

Obiectivul cercetărilor noastre este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezintă efecte secundare deloc de neglijat: hemoragii, tulburări digestive şi cutanate, reacţii alergice, interacţiune cu alte tratamente (precum aspirina şi paracetamolul), dar şi cu alimente bogate în vitamina K", explică specialiştii ruşi. 

Lasă un comentariu