ZILE DE VARĂ CANICULARĂ ŞI LA LUDUŞ

Distribuie pe:

Deşi ascunse la umbră, termometrele înregistrează frecvent 34-36 de grade Celsius. Uitând de vechile cicluri de unsprezece ani, soarele este tot mai agresiv. Arde păşunile şi lanurile de porumb, usucă prematur straturile din grădini, deshidratează legumele scoase la vânzare, seacă pârâurile şi fântânile, reduce drastic debitul râului Mureş. Pământul crapă. În blocurile şi locuinţele neizolate termic, sănătatea oamenilor e în pericol. Vârstnicii îşi înteţesc drumurile spre medicul de familie şi farmacii. Cine are bani şi puţin noroc pleacă în staţiuni. Grupuri de mămici, de fetiţe şi băieţei caută răcoarea în parcul central, cu ale sale locuri de joacă, leagăne şi fântâni arteziene. Adolescenţii şi adulţii dornici să înoate, fetele şi băieţii înscrişi la cursul de înot se răcoresc în bazinul recent inaugurat. Căutate de amatorii de fotbal, baschet, handbal, tenis de masă şi tenis de câmp sunt şi sala mare a oraşului, sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr.1 şi terenurile din Parcul Pompierilor. Echipa de handbal fete a profesorului Vasile Dobrău se antrenează zilnic în sala de sport a Liceului Tehnologic, cu gândul la apropiatul turneu pe care îl va întreprinde în Ungaria. Din sala mare a Casei de Cultură ,,Pompeiu Hărăşteanu'' răzbat cântecele şi ritmurile Ansamblului de dansuri ,,Ardealul'', îndrumat de soţii coregrafi Mariana şi Petru Pop, pregătit să participe la un festival internaţional de folclor din Grecia. Copiii internaţi şi abandonaţi la Secţia de Pediatrie a Spitalului Orăşenesc ,,Dr. Valer Russu'', se refugiază în curtea interioară a secţiei unde, sub îndrumarea unor voluntare străine, se joacă cât e ziua de lungă.

Deşi beneficiază de aer condiţionat, zecile de luduşeni care frecventează sălile de fitness şi de forţă ale cluburilor ,,Edi Gym Club'' şi ,,Paco Power Gym Club'', transpiră din greu. Unii, ca să-şi modeleze un corp fizic armonios, să-şi menţină tinereţea articulaţiilor, a sistemului osos şi a celui muscular, să evite depunerile adipoase şi îngrăşarea. Alţii, sunt interesaţi de perfomanţe sportive. Aici îi amintesc pe sportivii cu ,,braţe de fier'' Dănuţ Borbil, campion naţional, european şi mondial la Skandenberg, pe campionii şi vicecampionii naţionali în acelaşi sport Mădălin Sabău, Adrian Sabău, Filip Târşu, Kolozsvari Kovacs Edward, Paul Bologa, Răzvan Moga, Andreea Bota, la categoriile admise de regulamentele

în vigoare. Practicanţii din Luduş ai sportului Skandenberg au participat sâmbătă, 8 august 2015, la Cupa ,,Tiger Classic'', din Cluj-Napoca, de unde Kolozsvari Kovacs Edward s-a întors cu aur şi argint, la Categoria Master Open, Adrian Sabău, Mădălin Sabău, Szekely Ervin, Marius Trif şi Fekete Ferenc au luat medalii de argint şi bronz. Duminică, 16 august şi sâmbătă, 12 septembrie 2015, luduşenii cu ,,braţe de fier'' vor participa la Cupa Sibiului şi la competiţia Pro Nutrition Grand Prix, din Dej, în calitate de organizatori.

Din primele ore ale zilei şi până spre ora de închidere la Grădina de Vară, la Cabana ,,Salcâmul'', la terasele ,,Şoiom'', ,,La Bologa'', ,,Jumbo'' , ,,Tivoli'' , ,,Cocktail Bar'' , ,,La Şuţu'' , ,,Rustic Bar'' , ,,La Botezan'' , merg ,,să semneze condica de prezenţă'' obişnuiţii casei şi cei interesaţi de o întâlnire şi un ,,pahar de vorbă''.

Deloc surprinzător, spre orele serii copii din toate cartierele oraşului vin să se hârjonească sub jeturile de apă ale fântânii arteziene din mijlocul pieţei.

Lasă un comentariu