Dascăli mureşeni: CRIŞAN LUCIA-MINERVA

Distribuie pe:

Militar fiind, Man Florian şi soţia Maria (n .Fărcaş) schimbă deseori oraşul în care îşi desfăşoară activitatea. În anul 1950 se aflau în Târgu-Mureş, când, în data de 12 mai, se naşte fetiţa lor, Lucia-Minerva. Nu după multă vreme se stabilesc în comuna lor natală Hodac, judeţul Mureş. Lucia este înscrisă la grădiniţă şi apoi urmează cursurile şcolii generale din localitate. Aici părinţii construiesc o locuinţă nouă pentru familia lor. În jocurile cu copiii din sat, Lucia este deseori ,,învăţătoare" şi pregăteşte programe cu colegele de joacă, având modele pe cele de la şcoală. Dupa absolvirea şcolii generale, urmează cursurile liceale în Reghin, la Liceul Nr.2. În liceu participă la toate activităţile organizate de clasă sau de şcoală. Vacanţele de vară sunt petrecute cu activităţi culturale: teatru, dans popular etc., organizate în cadrul căminului cultural din sat.

După absolvirea liceului, promoţia 1968-1969, urmează cursurile Facultăţii de Biologie-Geografie, specializarea Ştiinţe naturale şi agricole, de la Institutul Pedagogic din Cluj-Napoca, a cărei absolventă este în anul 1973. În toamna aceluiaşi an se prezintă la post, la Şcoala Generală din Frunzeni, judeţul Mureş. Aici îl întâlneşte pe Iacob Crişan, profesor de matematică , cu care se căsătoreşte în 1975. Copiii lor, Teodora şi Gelu, nu vor îmbrăţişa cariera didactică, ci ingineria. În toamna anului 1976 se transferă la Şcoala Generală Hodac-Toaca, pe o catedră de Biologie. La şcolile din Toaca şi Hodac existau clase paralele, iar periodic erau şi clase de şcoală profesională, după absolvirea celor 10 clase. Este si director adjunct-educativ al şcolii. Participă la diverse activităţi extraşcolare, sociale şi culturale. Este membră a corului comunei Hodac, cu care participă la concursuri judeţene şi naţionale.

În anul 1987 susţine cu succes examenul de definitivat. În toamna anului 1990 se transferă la Reghin, pe o catedră de Biologie, la Şcoala Generală nr.6, azi Gimnaziul de Stat ,,Florea Bogdan", cu completare la Şcoala Generală nr.2, azi Gimnaziul de Stat ,,Alexandru Ceuşianu", ulterior completarea fiind la Şcoala Generală nr.5, azi Gimnaziul de Stat ,,Augustin Maior". La aceste şcoli obţine rezultate foarte bune cu elevii, mulţi dintre ei fiind azi asistenţi medicali, profesori de biologie sau medici de diverse specializări, toţi susţinând influenţa pozitivă a profesoarei lor în alegerea meseriei. În toţi aceşti ani, a fost diriginta elevilor unor clase de la Gimnaziul de Stat ,,Florea Bogdan".Toţi foştii elevi îşi amintesc de dăruirea dirigintei lor, de modestia, sinceritatea, căldura şi bunul-simţ deosebit ce o caracteriza. Manifesta o grijă deosebită pentru fiecare elev din clasa sa. Participă la cursuri de perfecţionare la în oraşele Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Baia Mare.

A fost o colegă şi o mamă deosebită. Mulţumirea şi dorinţa ei au fost binele familiei şi al elevilor săi. Conştiincioasă, petrecea deseori timpul liber executând materiale didactice şi teste diverse pentru şcolarii săi. Colegii de muncă au numai cuvinte de apreciere la adresa ei. Se pensionează în toamna anului 2008. După doar patru ani, în urma unei boli necruţătoare, la data de 8 noiembrie 2012, pleacă dintre cei dragi, spre regretul tuturor celor care au iubit-o. Cei rămaşi îi păstrează vie amintirea şi o pomenesc în rugăciunile lor.

Lasă un comentariu