Necazuri, încurcături şi controverse… Învăţăturile lui Mihai I către nepotul său, Nicolae

Distribuie pe:

Ca şi cum nu ne-ar fi de-ajuns necazurile noastre…republicane (statul de drept, justiţia tot mai independentă, mormanul de bănet cu care au fost cadorisiţi guvernanţii etc.), iată că şi deasupra Casei Regale s-au abătut nori negri şi de furtună aducători: aflat într-o scurtă vizită de lucru la Versoix, Regele Mihai a decis, scurt şi irevocabil, să-i retragă nepotului Nicolae titlul de Principe al României şi să-l taie de pe lista succesorilor la tron. Comunicatul dat publicităţii în acest sens este lapidar şi formulat în termeni de o eleganţă…regală, de nu se pricepe mare lucru din el. În orice caz, junele Nicolae este sfătuit de venerabilul său bunic să plece să-şi deruleze proiectele prin Kenya, sau prin Anglia, sau pe unde crede el de cuviinţă. Reprezentanţii Casei Regale zic că nu este vorba de vreo pedeapsă, c-o fi, c-o păţi. Dar, vorba dlui Băsescu: o fi zis copilul ceva, o fi vorbit urât… O fi prea tânăr şi prea neliniştit, prea motociclist, prea automobilist, prea şturlubatic, cine ştie? „…Societatea românească va avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi, mereu, cu gândul la ceilalţi", scrie negru pe alb în comunicat, de unde înţelegem cam unde „bate" bunicul şi de ce s-a supărat aşa de tare pe nepot. Bine, slavă Domnului, că nu i-a altoit şi vreo două cu sceptrul pe spinare. Sigur că România va deveni monarhie exact atunci când Regatul Unit al Marii Britanii va deveni republică, dar cuvintele, de mare bun-simţ, ale venerabilului fost suveran ar trebui băgate la cap şi de către gureşii noştri republicani de Dâmboviţa, care numai de respect şi de modestie nu pot fi bănuiţi. Ei fiind, desigur, doldora de „principii morale şi mereu cu gândul la ceilalţi".

Nevasta bate Fiscul

Sătulă de minciunile, de escapadele diurne şi nocturne, de cămăşile murdare de ruj şi de amantlâcurile celui cu care şi-a unit destinul la bine şi la greu, fosta nevastă a suspendatului primar de Iaşi, Gheorghe Nichita, a mărturisit presei că „Gigi" are conturi ascunse, însumând vreo 20 de milioane de euro. Asta, după ce presa locală, încă de acum patru ani, vorbea în pustiu cum că ar fi vorba de nişte şpăgi pe care „Gigi l'amoroso" le ceruse pentru eliberarea unor autorizaţii de construcţie. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa. „Voi pune avocaţii să caute aceste conturi", a anunţat fosta nevastă. Bravo, Florentina, fii bărbată!

I-auzi una! Ia scrie alta!

Tot interceptând şi iar interceptând (convorbiri telefonice), nişte procurori DNA au dat în hipoacuzie. Mai pe româneşte - sunt cam fuduli de-o ureche. Ei s-au încurcat în stenograme, în sensul că una au auzit şi alta au transcris. Aşa se face că zicerea: „Aveţi o anumită bază pentru a continua activitatea?" a devenit, pe hârtie: „Aveţi banii ăştia pentru a continua activitatea?", iar „faza a doua" s-a fost transcris „şpaga a doua", ceea ce, evident, dăunează grav dosarului penal, în contextul, desigur, al justiţiei independente. Or, dacă tot suntem ascultaţi, măi dragă, măcar să fim ascultaţi de unii cu timpanul neperforat. Ne gândim la dna Udrea, care tocmai s-a plâns că, aflându-se la restaurant însoţită de un bun prieten, numai ce apărură doi tineri care „s-au pus" la masa alăturată, înarmaţi cu ditamai aranjamentul floral în care precis stătea pitit un microfon. Ar fi culmea să citim stenograma discuţiei dintre chelner şi dna Udrea şi să aflăm că dânsa a comandat ciorbă de verişoare, barză călită cu costică e porc, toboşari în oţel, castraveţi mutaţi, complot de mere şi vere la nalbă.

Bolnavi de prostie

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medical School au stabilit că prostia e o boală, provocată de virusul ATCV-1 care se numeşte chiar „virusul prostiei", zis şi „Chlorovirus". La om, el sălăşluieşte în gât şi „este asociat cu schimbări în cadrul funcţiilor cognitive" etc. Într-un cuvânt, duce la prostie. Încurcătura e mare pentru că, pe de altă parte, s-a stabilit, tot ştiinţific, că mama proştilor e mereu gravidă. Alţi cercetători susţin că, dimpotrivă, dragostea este o boală: „O inimă care se frânge din iubire poate duce la deces", e de părere un cardiolog din Londra. Altul, din Elveţia, a ajuns la concluzia că dragostea doar…prosteşte. Până se pun cercetătorii de acord, zicem că prostia e, totuşi, preferabilă decesului. Vorba ceea: mai bine prost decât mort.

Lasă un comentariu