Încălzirea globală nu iartă! Verile au devenit din ce în ce mai fierbinţi

Distribuie pe:

Vara se apropie de final, (valul de căldură persistă), suntem în ultima lună de vară, numai 2 săptămâni ne despart de toamnă din punct de vedere calendaristic, dar vremea este deosebit de caldă, chiar caniculară în judeţul Mureş. „Atmosfera este încinsă'' parcă ne situăm în mijlocul verii.

În ultimii 10-15 ani frecvenţa verilor foarte calde s-a triplat faţă de perioada anterioară. De la an la an înregistrăm noi recorduri în ceea ce priveşte temperaturile maxime absolute. În judeţul Mureş, la staţiile meteorologice, în luna iulie au fost 6, iar în august 5 depăşiri ale maximelor zilnice.

Totodată şi temperatura medie anuală în ultimii ani este mai mare faţă de anii precedenţi, adică de la an la an valorile temperaturii aerului devin tot mai mari, în ultimii 15 ani, variaţia temperaturii aerului a căpătat o tendinţă de creştere rapidă. Această creştere se simte nu numai în ţara noastră (implicit judeţul nostru), ci în tot continentul European cu atât mai mult la nivel global şi mai ales la nivelul oceanelor. Din Groenlanda şi de la Polul Arctic se desprind tot mai mari bucăţi de gheaţă, care în cele din urmă se topesc, adică se transformă în apă. Conform datelor publicate de către Organizaţia Meteorologică Mondială anul 2014 a fost cel mai cald din 1880 încoace, de când există măsurători meteorologice sistematice. Din datele publicate recent de către Agenţia Americană Oceanică şi Atmosferică (NOOA), prima jumătate a anului 2015 a fost cea mai caldă, şi din aceasta perioadă cu temperaturi mai ridicate a fost luna iunie, care a stabilit un nou record în ultimii 135 de ani. De către unii cercetători s-a preconizat, că anul 2015 va fi mai cald faţă de 2014, adică va deveni cel mai cald an. Astfel putem să spunem că trăim în era schimbărilor climatice în sensul încălzirii globale.

Dacă ne uităm la valorile de temperaturi înregistrate în ultima perioadă în judeţul Mureş, constatăm că începând din 2 august am avut numai zile tropicale, ceea ce înseamnă temperaturi maxime de peste 30o C în fiecare zi, iar în zilele de 6 şi 12 august temperatura aerului a atins valori caniculare, respectiv 35o C. Vremea deosebit de caldă, cu temperaturi maxime de peste 30o C, va continua până duminică. Astfel obţinem 15 zile tropicale consecutive, care este al doilea ca număr de zile tropicale consecutive, din anul 1950 încoace. Numai în anul 2012 au fost mai multe zile tropicale, respectiv 18, în restul anilor cu temperaturi ridicate acest număr a fost în jur de 10, ca şi în 2007. Ca şi încadrare termică, vara 2015 va fi tot a doua după vara anului 2012 din 1950 încoace, cu toate că vara a început cu o vreme apropiată de normal, media temperaturii lunii iunie fiind depăşită cu aproximativ 0.7-0.8o C şi cu precipitaţii excedentare. De exemplu, în Târgu-Mureş au fost măsuraţi 128 l/mp faţă de media multianuală, de 85 de l/mp.

În concluzie, vara a devenit fierbinte mai târziu, după data de 5 iulie, când au fost înregistrate valori de temperaturi peste 30o C, cu frecvenţe mai scăzute în luna iulie faţă de luna august.

Regimul pluviometric începând din luna iulie a fost deficitar, a plouat numai jumătate din cantitatea normală, au fost numai în 10 zile cu ploaie, din care cantităţi de precipitaţii mai mari decât 1 l/mp au fost înregistrate în numai 5 zile. În luna august până în prezent au fost foarte puţine precipitaţii, numai în 3 zile a plouat, din care o zi a fost cu precipitaţii semnificative. Din cauza perioadei lungi cu temperaturi ridicate şi cu precipitaţii foarte puţine, s-a instalat seceta şi în judeţul Mureş, dar la un nivel mai scăzut faţă de celelalte regiuni ale ţării.

Aceste temperaturi ridicate din luna august au fost determinate de transportarea masei de aer tropical (foarte cald), dinspre nordul Africii, începând din 2 august în mai multe zile consecutive, după care această masă de aer cald a devenit staţionară pe o arie mai extinsă în centrul şi estul Europei, inclusiv în zona României, datorită poziţionării şi evoluţiei formaţiunilor barice, chiar suferind supraîncălziri repetate deasupra continentului.

Această lungă perioadă deosebit de caldă din luna august a fost greu de suportat de organismul uman, deşi indicele de disconfort termic a atins pragul critic de 80 unităţi, numai o singură zi (6 august), dar şi în restul zilelor se afla în jurul valorii de 78, care este deja destul de ridicat, creând disconfort mai ales pentru cei bolnavi şi vârstnici.

La sfârşitul acestei săptămâni vremea se menţine călduroasă, dar uşor instabilă după-amiaza, când cerul va prezenta înnorări temporar accentuate şi local, mai ales în zonele montane, se vor semnala averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 şi 34 oC, iar cele minime între 16 şi 19 oC.

La începutul săptămânii viitoare vremea va deveni în general instabilă, cu cerul mai mult noros, şi aria precipitaţiilor se va extinde. Izolat cantităţile de apă vor fi însemnate. Temperaturile vor marca o scădere faţă de perioada precedentă, maximele fiind cuprinse între 26 şi 29o C, iar minimele între 16 şi 18o C. Aceste valori sunt normale pentru această perioadă.

 

Lasă un comentariu