MURĂTURILE NE SCAPĂ DE ANXIETATE ŞI NEVROZE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea William & Mary, citaţi de descopera.ro, ne dau un motiv în plus să ne umplem cămara cu murături. Ei susţin că există o legătură directă între consumul de alimente fermentate şi reducerea simptomelor de anxietate.

„Studiul nostru se bazează pe aproximativ 700 de întrebări, la care au răspuns studenţi care prezentau simptome de anxietate de tip social. Este posibil ca probioticele din aceste alimente fermentate să modifice în mod favorabil flora intestinelor şi, implicit, să atenueze simptomele de anxietate socială. Este fascinant cum unele microorganisme din intestine pot să influenţeze starea de spirit a unui om. Totodată, am mai descoperit că alimentele fermentate dau rezultate foarte bune şi în cazul studenţilor predispuşi la nevroze. În categoria alimentelor fermentate eficiente în aceste cazuri, intră iaurturile şi murăturile de varză şi castraveţi", precizează oamenii de ştiinţă americani.

Pe de altă parte, ei susţin că, prin consumarea legumelor murate (castraveţi, gogonele, varză), se măreşte aciditatea intestinală, se intensifică activitatea pepsinei (enzimă cu rol în digestia proteinelor), se activează secreţia enzimelor digestive, precum şi stimularea acţiunii acestora.

Suplimentar, acidul lactic exercită un efect de inhibare a microflorei intestinale dăunătoare şi previne apariţia unor procese fermentative nedorite, asociate de regulă cu halenă respingătoare (mirosul gurii), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), precum şi o defecaţie defectuoasă (scaune rare, fetide).

În plus, consumul regulat de zeamă de varză (moare) aduce mari beneficii asupra sănătăţii. Pe lângă vitamina C, în varza murată se găsesc în cantităţi mari de vitamine hidrosolubile: B1, B2, B6, PP, precum şi acid pantotenic. Prin murare este fermentată celuloza (un poliglucid neamidonos specific materiilor prime de origine vegetală), iar substanţele pectice sunt hidrolizate. Spre deosebire de alte metode de conservare, murarea nu numai că aduce o diversificare sortimentală, ci şi o îmbunătăţire a valorii nutritive a alimentelor. Retenţia de valoare nutritivă în alimentele conservate prin murare este de 19,9% în ardei, de 28,7% în conopidă, 49,3% în castraveţi şi de 68,9% în varză. 

Lasă un comentariu