Planul de conformare impus de autorităţile de mediu va fi respectat cu stricteţe

Distribuie pe:

Acţionarul Azomureş, compania elveţiană Ameropa, şi echipa de conducere executivă a Azomureş respectă dreptul fiecărui cetăţean de a-şi exprima un punct de vedere asupra unei situaţii din comunitatea sa. Acţionarul Azomureş este la curent cu activitatea de pe platforma de la Târgu-Mureş şi asigură, din nou, populaţia şi autorităţile locale că respectă planul de conformare impus de autorităţile române pentru a pregăti instalaţiile din Azomureş momentului 1 ianuarie 2016, când se vor aplica norme mai stricte de protecţie a mediului înconjurător.

Încă din primăvara anului 2012, atunci când a primit din partea statului român, prin intermediul unei autorizaţii de funcţionare, garanţia că are timpul necesar pentru a moderniza instalaţiile de la Târgu-Mureş, Ameropa a dat startul celui mai amplu program de investiţii din ultimii 30 de ani.

Peste 240 de milioane de Euro au fost alocate şi s-au făcut de atunci paşi foarte importanţi, iar planul de conformare impus de autorităţile de mediu este respectat cu stricteţe. Verificările periodice ale autorităţilor competente au scos în evidenţă progresele realizate. Din păcate, anumite promisiuni ce nu au fost onorate în timpul în care Azomureş a avut alţi acţionari, nu ne oferă acum credibilitatea necesară din partea populaţiei că lucrurile chiar se pot schimba. Efectele acestor investiţii se va resimţi odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor.

Se depun în acest moment toate eforturile ca actualele capacităţi industriale nemodernizate să funcţioneze în limitele autorizaţiei integrate de mediu, singurele inadvertenţe în operare fiind, şi acelea ocazional, depăşiri ale emisiilor de amoniac în vecinătatea platformei.

Până la sfârşitul anului, în etape, noile facilităţi industriale vor fi puse în funcţiune, astfel că activitatea Azomureş va putea continua în condiţii de siguranţă pentru mediul înconjurător şi după 1 ianuarie 2016 şi va asigura condiţiile economice de siguranţă pentru comunitatea din Târgu-Mureş în anii următori, dar şi pentru economia autohtonă, prin faptul că fermierii români vor avea la dispoziţie îngrăşăminte minerale de calitate, la preţuri decente, ce se pot traduce în recolte bogate, transformate apoi în produse alimentare pentru români, implicit, pentru târgumureşeni.

Lasă un comentariu