Sărbătoare a ASTREI, la Abrud

Distribuie pe:

În perioada 9 -11 octombrie 2015, la Abrud, a avut loc a 110-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA, eveniment organizat de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), Consiliul Județean Alba, Primăria orașului Abrud, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba și Despărțământul ASTRA Abrud-Cîmpeni. La acest mare eveniment din viața ASTREI au luat parte o serie de mari personalități ale culturii și spiritualității românești, fiind prezenți reprezentanți din toate despărțămintele ASTREI.

La această adunare generală a ASTREI de la Abrud, au luat parte și astriști mureșeni. Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI a fost reprezentat de președintele Lazăr Lădariu, distinsul cărturar și mare patriot al poporului român, și secretar 1 Florin Bengean. A luat parte la eveniment și doamna ec. Maria Precup, harnicul și priceputul primar al municipiului Reghin, care sprijină necontenit valorile cultural-spirituale și naționale ale neamului nostru românesc. Despărțământul „Eugen Nicoară" al ASTREI Reghin a fost reprezentat de prof. Marin Șara, Ilie Frandăș și Ioan Torpan. Despărțământul „Gheorghe Oprean" al ASTREI Târnăveni a fost reprezentat de prof. Ionel Covrig și Iulia Chertes.

Manifestările acestei Adunări Generale au debutat în ziua de vineri, 9 octombrie 2015, printr-un itinerar cultural-turistic: Abrud, Câmpeni, Avram Iancu, și prin vizitarea obiectivelor istorice și a Complexului muzeal din Avram Iancu.

În ziua de sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 10, a avut loc deschiderea festivă a celei de-a 110-a Adunări Generale a ASTREI. Pentru început, s-a intonat Imnul Național al României, apoi Imnul ASTREI, după care, clericii prezenți au rostit o rugăciune și un cuvânt de binecuvântare, conform bunei tradiții spirituale românești. Cuvântul de deschidere i-a aparținut doamnei Ana Maria Motora, președintele Despărțământului ASTREI Abrud-Cîmpeni, care a urat bun venit tuturor celor care și-au îndreptat pașii în aceste zile spre Abrud. Moderatorul manifestării a fost prof.univ.dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Astra, care, în cuvântul său, s-a referit la orașul Abrud, la personalitățile din zonă, la rolul adunărilor ASTREI, la rolul ASTREI în general, a prezentat personalitățile prezente la acest eveniment, după care a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, trimis tuturor astriștilor. Ing. Nicolae Simina, primarul orașului Abrud, în cuvântul său, a mulțumit tuturor celor care au ajutat la reușita acestui eveniment și a prezentat câteva aspecte din viața orașului Abrud.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a referit la importanța acestei zone, a vorbit despre rolul ASTREI de-a lungul timpului, despre activitățile ASTREI în timp, spunând că Astra s-a născut la umbra Bisericii, care i-a imprimat spiritualitate și tărie pentru marile realizări ale istoriei. S-a referit și la realitățile vremurilor actuale și a dat exemplul unor înaintași. Preasfințitul Claudiu a transmis mesajul Bisericii Greco-Catolice, referindu-se totodată la mari apostoli ai culturii naționale, la faptul că cele două Biserici române sunt surori. A spus totodată că Biserica Română Unită a aderat de la început la idealurile ASTREI, accentuând rolul Bisericii Unite în conștientizarea ființei naționale a poporului român.

Președintele ASTREI a transmis mesajul din partea Președinției și a administrației prezidențiale a României, a Guvernului României și a altor instituții, care au trimis mesaje astriștilor cu acest prilej.

A urmat cuvântul academicianului Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, care a transmis mesajul acestei instituții și s-a referit, printre altele, la marile personalități ale Academiei Române, la rolul și importanța activităților culturale, a vorbit despre școală și educație, despre modul de desfășurare a procesului de învățământ, despre conexiunea educației religioase cu învățământul, despre realitățile vremurilor actuale și noi perspective, pentru ca apoi să primească din partea ASTREI Diploma de excelență „Andrei Șaguna". Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, în cuvântul domniei sale, s-a referit la această adunare astristă de la Abrud, un eveniment de primă mărime, la personalitățile din trecut, urează bun venit tuturor, mulțumește marilor instituții prezente la Abrud, iar la finalul discursului său primește din partea ASTREI Diploma de excelență „Andrei Șaguna". Prof.univ.dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, în expunerea domniei sale, s-a referit la realitățile vremurilor de azi, a îndemnat la respectarea valorilor, la prețuirea istoriei noastre și a urat succes lucrărilor ASTREI.

Doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, care a găzduit adunarea generală precedentă a ASTREI, în octombrie 2014, a vorbit despre frumusețea zonei și a țării noastre în general, s-a referit la importanța ASTREI de a ne ține uniți, la păstrarea identității, la mândria de a fi patrioți, îndemnând totodată la unitate, la colaborare, exprimându-și, de asemenea, onoarea și bucuria de a participa la acest eveniment.

A avut loc, apoi, o expoziție etnografică a unor meșteri populari tineri, prezentată de Daniela Floroian. Prof. Victor Bercea, președintele Asociației „Avram Iancu", a transmis felicitări și urări de bine celor care contribuie la bunul mers al ASTREI. Un mesaj important a transmis și Mihail Silistraru, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, de asemenea, au fost prezenți mai mulți frați români din Basarabia, care au oferit un moment emoționant, oferind daruri din suflet. Alexandru Chituță a transmis mesajul episcopului Visarion al Tulcii și un mesaj din partea Asociației „Pictor Octavian Smighelschi". Alte comunicări sau intervenții au mai susținut: academician Emil Burzo, Gheorghe Filip, prof. Viorel Chira, prof. Nicolae Rusalin Sicoe, lect.univ.dr. Florin Stan, ing. Roman Motora, ing. Vasile Motora, ing. Emil Crișan, de asemenea, un cuvânt extrem de adecvat a avut și primarul orașului Zlatna.

Adunarea generală a continuat cu sesiunea de comunicări pe secțiuni, fiind trei secțiuni, astfel: I. Asociațiunea ASTRA Rediviva; II. Perspective și strategii în activitatea Asociațiunii ASTRA în Munții Apuseni; III. Prezent și perspective ale învățământului din Munții Apuseni.

În cadrul acestei Adunări Generale a ASTREI, o comunicare extrem de interesantă și adecvată momentului și zonei numită „Chemările de la Abrud", a rostit distinsul cărturar Lazăr Lădariu, glasul de aur al patriotismului românesc, care a transmis un mesaj din partea Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI. Domnia sa a spus în continuare că dorim o țară a meritocrației, în care să fie prețuite valorile, ca acestea să rămână în țară. Tot domnia sa a adăugat că dorim o schimbare la față, să aibă și copilul de țăran șansa școlii. A exprimat, în continuare, idealul reîntregirii României Mari, a îndemnat la unitate, la revigorare națională, la apărarea limbii, la alungarea dezunirii și a dihoniei dintre români, la patriotism, la naționalism, la iubire de neam și țară.

Temele abordate și dezbătute în cadrul acestei adunări generale s-au referit în general la situația Abrudului și Munților Apuseni, a rolului ASTREI și a învățământului de pe aceste meleaguri, la preocupările ASTREI în general, la personalitățile ASTREI, la colaborarea cu alte instituții de cultură, la noi perspective și inițiative.

Seara de sâmbătă, 10 octombrie, s-a încheiat cu un spectacol folcloric specific Țării Moților. În ziua de duminică, 11 octombrie 2015 a avut loc ședința de închidere a Adunării Generale Astra, lansare de carte, excursie la Detunata, dezveliri de plăci comemorative în orașul Abrud și la Detunata.

În concluzie, putem spune că această a 110-a Adunare Generală a ASTREI de la Abrud a fost un eveniment cultural-spiritual extrem de reușit, o sărbătoare a ASTREI românești, a culturii, spiritualității, istoriei și tradiției românești.

TRĂIASCĂ ASTRA ROMÂNEASCĂ!

Lasă un comentariu