Adormirea Maicii Domnului

Distribuie pe:

Una din cele mai frumoase sărbători ale creştinilor este Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la 15 August. Arhanghelul Gavriil este trimis din nou la Fecioara Maria vestindu-i că va pleca din lume, din această viaţa, că se va întâlni cu Fiul ei şi vor fi împreună pentru totdeauna. De data aceasta a fost trimis cu o mlădiţă de finic, semnul biruinţei. La Buna Vestire, Îngerul avea în mână o floare de crin, semnul purităţii, al curăţiei. Maria vede pe Domnul cu braţele deschise, că o aşteaptă.

Tradiţia ne spune că Fecioara Maria urcă în Muntele Măslinilor să se roage, iar ca prin minune codrul ofta, iar copacii se plecau până la pământ atunci când ,,mama noastră'' Maria se închina, iar cînd se ridica şi ei îşi ridicau crengile. Ajunsă acasă singură se pune în sicriu între lumânări aprinse. Pe faţa ei se citea o mare pace sufletească şi o mare bucurie. Ca prin minune casa este înconjurată de un nor luminos şi se aud sute de voci de îngeri. O altă mare minune, Sfinţii Apostoli sunt luaţi pe norii cerului din diferitele locuri unde erau, împlinind porunca Învăţătorului lor „Mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am porunci Eu vouă…'' (Mt. 28 , 19-20) şi sunt aduşi aici. Pe umerii lor Apostolii o ridică pe Fecioară şi o duc spre locul de veci. Dar şi atunci ca şi astăzi erau oameni răi, iar câţiva păgâni văzând cinstea ce se aduce Maicii Domnului vin cu răutate să profaneze trupul ei şi să-i ucidă pe Apostoli. Din nou minune: cel care se atinge de sicriul Fecioarei cu gândul de a-l răsturna rămâne fără mâini, cel care ridică ochii cu rău-tate rămâne fără vedere. Văzând această înfricoşătoare pedeapsă se întorc spre Dumnezeu, se îndreaptă, ating patul în care se afla Maria şi orbul primeşte vederea, cel cu mâinile tăiate le primeşte înapoi ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, rămânând doar o dungă roşie şi alte multe minuni.

După îngroparea Maicii Domnului, la trei zile, Toma este adus şi el de un nor luminos. El nu participase la înmormânterea Mariei şi nici nu dusese pe umerii lui trupul Maicii Domnului la mormânt. De mila lacrimilor lui Apostolii desfac mormântul ca s-o vadă şi Toma... şi din nou minune: mormântul era gol, doar giulgiurile ramăsese în mormânt. Ne spune aceaşi tradiţie că Fecioara Maria a fost luată cu trupul la cer de Fiul ei, rămânând astfel peste veacuri ocrotitoarea, sprijinitoarea, apărătoarea şi maica noastră a tuturor - MARIA - Maica durerii.

Lasă un comentariu