„Punţi de lumină" - ediţia a IX-a (2 octombrie 2015) - Avanpremieră editorială

Distribuie pe:

„Harta Europei Centrale şi de Răsărit pe care o vedem azi este în mare măsură produs al Pactului Ribbentrop-Molotov: frontierele trasate în pripă de Ribbentrop şi Molotov s-au dovedit a fi uimitor de durabile", scrie Roger Moorhouse în introducerea la volumul „The Devil's Aliance. Hitler's Pact with Stalin. 1939-1941" („Alianţa Diavolilor. Pactul lui Hitler cu Stalin. 1939-1941"), apărut anul trecut la Editura Bodlev Head. Explicaţia este că unul dintre semnatari, U.R.S.S., s-a aflat, la sfârşitul războiului, în tabăra învingătorilor, şi nu oricum, ci cu statutul de mare putere a lumii, uitând astfel să păstreze practic integral ceea ce obţinuse prin acordul din 1939.

Atunci, în august 1939, Stalin a negociat, în paralel, cu francezii şi britanicii pe de o parte, şi cu germanii, pe de alta („Magazin istoric", nr. 12/ 1989). Doar Hitler a acceptat să le recunoască sovieticilor dreptul la sfera de influenţă în Europa şi aşa s-a semnat pactul de neagresiune.

Istoricul britanic Roger Moorhouse analizează în cartea menţionată modul în care s-a ajuns la semnare, consecinţele imediate ale Pactului şi cum a funcţionat în cei doi ani, până când Germania a atacat U.R.S.S. Am desprins din volumul a cărei ediţie în limba română o pregătesc pentru Sebastian Publishing House, un episod mai puţin cunoscut: cel al planului gândit la un moment dat de britanici şi francezi pentru bombardarea câmpurilor petrolifere sovietice din jurul Baku.

Nota red.: Cartea va fi lansată public în ziua de 2 octombrie a.c. în cadrul unei noi ediţii a „Punţilor de lumină".

Lasă un comentariu