Surâsul dintr-o lacrimă

Distribuie pe:

„Crede că poţi şi vei fi deja la jumătatea drumului", spunea Theodore Roosevelt şi mare dreptate a avut. De altfel, în ultimii ani, cam încercaţi, acest citat mi-a devenit crez în viaţă. Uşor, uşor, această credinţă s-a strecurat şi în poemele mele, uneori mai timid, alteori mai agresiv şi aşa în ultima vreme m-am trezit că-l invoc pe Dumnezeu în mai multe poeme, ca o necesitate a prezenţei Lui, ca o răfuială, nu ştiu… Dumnezeu dă şi nu întreabă câte în cârcă poţi să duci…astfel încât, atunci când am primit invitaţia domnului Nicolae Băciuţ de a participa la Festivalul „Credo" nu am stat mult pe gânduri şi am trimis un grupaj de poeme şi ultimul volum „Surâsul dintr-o lacrimă", tipărit în 2015 la Editura Eurostampa din Timişoara. Cu o zi înainte să plec, am trecut pe la preotul paroh şi l-am rugat să mă binecuvinteze, spunându-i că merg la un festival de poezie religioasă, dar vreau să mă întorc acasă cu marele premiu, neavând cunoştinţă că el ar exista. S-a uitat la mine lung, m-a binecuvântat şi mi-a urat să mă întorc cu bine acasă.

Drumul până la Reghin, deşi obositor, a fost extrem de frumos. O revărsare de verde care mi-a umplut sufletul cu o linişte interioară, binecuvântându-mi fiecare cămăruţă. Nu ştiam ce mă aşteaptă dincolo de drumul pe care urma să-l străbat până la Mănăstirea Lăpuşna, dar odată ajunsă am fost cucerită de peisajul idilic în care s-a desfăşurat tabăra „Baladele verii" organizată de Biblioteca Reghin. Cele trei zile petrecute acolo, au avut darul de a aduce în viaţa mea oameni minunaţi, sensibili şi delicaţi, cu care am avut un schimb plăcut de impresii despre poezie, religie şi alte frământări ale vieţii. Momentul culminant al taberei a fost în ziua în care, în foişorul Mănăstirii Lăpuşna, a avut loc festivitatea de premiere a Festivalului-Concurs de Poezie Religioasă „Credo", ajuns la ediţia a XV-a, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin în parteneriat cu ASTRA Mureş, cotidianul „Cuvântul liber", revista Vatra veche.

Vorbind despre poezia religioasă, directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, preşedintele Festivalului, Nicolae Băciuţ, a precizat un lucru extrem de interesant şi de care ar trebui să ţină cont iubitorii acestui gen de poezie: „mulţi dintre autorii de poezie religioasă cred că religiosul salvează esteticul, dar nu este aşa..." subliniind că „este necesar un echilibru între estetic şi religios, între artă şi credinţă".

Jovial şi prietenos a felicitat pe rând autorii, acordând Premiul Special, Premiul Revistei „Vatra Veche", Premiul întâi, doi-trei, câteva menţiuni... se apropia de final şi mie nu-mi venise rândul. Mă întrebam dacă nu cumva volumul meu s-a rătăcit, dacă nu cumva poemele nu s-au ridicat la nivelul cerinţelor, când aud: „Marele Premiu-Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc...". Pentru că surpriza a fost atât de mare şi fiind copleşită de valoarea premiului, nu am putut spune prea multe atunci, încerc să mă revanşez acum, adresând mulţumirile mele în primul rând acestui minunat poet şi om de cultură, Nicolae Băciuţ, care nu încetează să ne uimească prin dăruirea şi altruismul cu care se dedică apărării şi menţinerii vieţii culturale româneşti într-o zonă în care spiritele se încing destul de uşor, şi nu în ultimul rând membrilor juriului care au apreciat poemele mele. Acest premiu atât de neaşteptat, chiar dacă dorit, mă onorează şi mă responsabilizează deopotrivă, astfel încât pe viitor nu-mi voi mai permite să cred că orice stare este poezie, chiar dacă poezia este o stare...

Se cuvine să adaug aici aprecierile mele tuturor organizatorilor implicaţi în desfăşurarea acestui eveniment şi să precizez cât de important este pentru un autor să aibă oportunitatea de a-şi valorifica scrierea printr-un concurs de asemenea anvergură, pentru că aşa cum aveam să aflu mai târziu, datorită promovării pe internet, concursul a ajuns de la nivel naţional la unul internaţional, ceea ce face ca premiul obţinut la acest festival, indiferent care ar fi el, să fie cu atât mai valoros.

Felicit pe această cale autorii pentru curajul de a concura şi, nu în ultimul rând, pe toţi câştigătorii celei de-a XV-a ediţii a Festivalului „Credo", urându-le inspiraţie, succes şi încredere.

Şi iată cum, pornind de la jumătatea drumului cu a crede, am ajuns şi la capătul lui încununat cu acest premiu care vine ca o lecţie pe care viaţa mi-a dat-o printr-un alt citat drag mie: „Răbdarea este amară, dar roadele ei sunt dulci."

Lasă un comentariu