Ce poţi păţi din cauza carenţei de calciu. Ia măsuri acum!

Distribuie pe:

Carenţa de calciu din organism poate să ducă la o serie de afecţiuni foarte grave, pentru majoritatea femeilor. Potrivit ultimelor statistici, una la 800 de persoane este afectată de carenţa de calciu, fiind vorba în mare parte de femei care sunt trecute de menopauză, titrează Lyla.

În urma acestor rezultate, au fost realizate o serie de studii care au scos la iceala că riscul de dezvoltare de boli hormonale, fracturi ale oaselor sau apariţia pietrelor la rinichi creşte din cauza carenţei de calciu.

Carenţa de calciu în sânge este cauzată de hiperparatiroidismul secundar, boala în care hormonii paratiroidienii sunt secretaţi în exces de una sau mai multe din cele patru glande paratiroide ale organismului.

Prin urmare, glandele hiperparatiroide (PHPT) sunt suprasolicitate pentru a compensa pierderea de calciu. Factorii care contribuie la apariţia hiperparatiroidismului secundar includ:

- deficitul sever de calciu - organismul nu primeşte suficient calciu din dietă, întrucât, deseori, sistemul digestiv nu poate absorbi calciul din alimentele ingerate;

- deficit sever de vitamina D - ajuta la menţinerea unor niveluri adecvate de calciu în sânge şi contribuie la acţiunea sistemului digestiv de absorbţie a calciului din alimentele consumate. Corpul produce vitamina D atunci când pielea este expusă la soare. De asemenea, o serie de produse alimentare pot furniza organismului vitamina D. Dacă nu se ating valorile necesare ale acestei vitamine, atunci nivelul de calciu poate să scadă;

- insuficienţa renală cronică - rinichii transformă vitamina D într-o formă pe care corpul să o poată folosi. Dacă există tulburări în funcţionarea rinichilor, nivelul de vitamina D utilizabilă de către organism, este scăzut, ca atare şi cel de calciu. Insuficienţa renală cronică este cea mai frecventă cauza a hiperparatiroidismului secundar, potrivit sfatul medicului.

Această boală, potrivit unui studiu la care au participat 58.300 de femei, ralizat la Spitalul pentru Femei din Brigham, SUA, poate mări riscul apariţiei afecţiunilor menţionate mai sus.

Studiul a fost realizat pe voluntare cu vârste cuprinse între 39 şi 66 de ani şi a debutat în 1986. În cei 22 de ani pe parcursul cărora s-a desfăşurat studiul, au fost înregistrare 277 de cazuri.

 

Lasă un comentariu