„Efectele migraţiei: copiii rămaşi acasă…"

Distribuie pe:

Conform datelor oficiale, aproximativ 18% dintre elevii de gimnaziu aveau, la sfârşitul anului şcolar 2013-2014 cel puţin un părinte la muncă în străinătate. Studiul intitulat „Efectele migraţiei: copiii rămaşi acasă" relevă, de asemenea, că din cei aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu care aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, 80.000 au doar tatăl plecat, 55.000 au doar mama plecată, iar în cazul a 35.000 dintre ei, atât mama, cât şi tatăl sunt plecaţi la muncă în străinătate, copiii rămânând în îngrijirea rudelor sau a prietenilor.

Alte menţiuni ale studiului citat: copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate au un nivel de trai mai ridicat. La trei sferturi dintre aceşti copii găsim telefon mobil, iar o treime au călătorit în străinătate. De asemenea, computerele şi consolele de jocuri video sunt mai frecvente în gospodăriile de migranţi decât în celelalte. Într-un cuvânt, singurul avantaj rămâne bunăstarea.

Dezavantajele? Numeroase şi ele. Efectele negative se întâlnesc la nivel psihologic. Anchetele confirmă existenţa unei asocieri semnificative între absenţa ambilor părinţi sau doar a mamei şi frecvenţa simptomelor de deprimare la copii. Apoi, aproape jumătate dintre elevii de gimnaziu au fost supuşi frecvent la abuzuri verbale, aproximativ 35% s-au aflat frecvent în situaţii în care s-au simţit umiliţi, 20% au fost adesea ameninţaţi şi 15% au fost agresaţi fizic. Şi consumul de substanţe interzise minorilor are o incidenţă puţin mai mare în rândul elevilor de gimnaziu care au ambii părinţi plecaţi sau doar mama plecată la muncă în străinătate. Au, de asemenea, rezultate şcolare medii şi sunt în mică măsură între primii în clasă, au mai multe absenţe nemotivate decât ceilalţi, iar după absolvirea cursurilor doresc să plece în străinătate.

Lasă un comentariu