Stop risipei alimentare!

Distribuie pe:

Alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, vor fi donate de către restaurante şi alte unităţi alimentare către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii cu rol social, se arată într-un proiect legislativ prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi transmis Senatului, urmând să intre în vigoare după aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit iniţiatorilor, alimentele al căror termen de valabilitate se apropie de expirare reprezintă „o problemă economică serioasă" deoarece vânzătorii, în marea lor majoritate, nu au posibilităţi de reprocesare a produselor, fiind nevoiţi să le incinereze. Obiectivele proiectului vizează, pe de o parte, risipa alimentară, iar pe de altă parte, ajutorarea organizaţiilor non-guvernamentale care îi sprijină pe cei nevoiaşi. Pentru alimentele care, din diverse motive, devin improprii consumului uman, sunt prevăzute alte posibilităţi, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică. Alimentele vor fi donate către beneficiari în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective, se arată în proiectul de lege. De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor devenite improprii consumului uman din cauza degradării naturale, sub sancţiunea unei amenzi de 10.000 de lei.

Iniţiativa survine în situaţia în care, potrivit statisticilor, în România se aruncă, anual, 1,7 milioane de tone de alimente comestibile. Problema este una actuală şi la nivel european, UE îndemnând ţările membre să adopte normative în acest sens, pentru că sunt aruncate la gunoi cantităţi impresionante de alimente bune de consum, de care ar putea beneficia milioane de oameni.

Lasă un comentariu