Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Ne îndeplinim destinul dat de Dumnezeu, după voia noastră. Avem nevoie de Dumnezeu pentru ca cei care nu reuşesc fără ajutor să prospere".

Nostradamus (1503-1566), un faimos medic, cabalist şi farmacist francez.

A fost cel mai mare copil din cei 18 ai familiei Jaume, un evreu convertit la catolicism. Celebritatea sa se datorează lucrării „Les Propheties" („Profeţii"), a cărei primă ediţie a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor al tuturor marilor evenimente care se desfăşurau, care urmau să se întâmple în lume. Nostradamus este o figură proeminentă a Renaşterii Franceze şi profeţiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât şi a altor lucrări despre profeţii. În timp ce era medic s-a implicat major, în timpul ciumei bubonice din sudul Franţei, în anul 1525, fapt ce i-a adus respectul şi preţuirea studenţilor şi ale ţăranilor ajutaţi, dar şi invidia colegilor medici. La revenire acasă, şi-a găsit soţia şi cei doi copii morţi de ciumă, fapt care l-a marcat profund, şi l-a făcut să călătorească mult prin Franţa, Italia şi Sicilia. Profeţiile lui Nostradamus se regăsesc în peste 2.000 de catrene, pe care le va publica până în 1557. Şi-a prezis moartea: „Lângă bancă şi pat voi fi găsit mort", şi, într-adevăr, în urma unui acces de gută, a fost găsit, a doua zi, mort, în dormitor, lângă masa de lucru. A prezis mari evenimente care au marcat lumea: Moartea lui Henry al II-lea, Marele incendiu din Londra, Revoluţia Franceză, Domnia lui Napoleon, Descoperirile lui Louis Pasteur, Teroarea instalată de Hitler în Europa,

Supremaţia lui Charles de Gaulle, Asasinarea fraţilor Kennedy, Atentatele din septembrie 2001, ocuparea rapidă a României de către Rusia... şi multe altele.

***

„Dumnezeu ne şopteşte în desfătările noastre, ne vorbeşte în conştiinţa noastră, însă în durerile noastre strigă: megafonul lui Dumnezeu are menirea de a trezi o lume surdă".

***

„Rugăciunile noastre către Dumnezeu, care ne par nouă cele mai proaste, în ochii lui Dumnezeu pot să fie cele mai bune. DUMNEZEU pare să comunice cu noi extrem de profund atunci când ne prinde, cum s-ar spune, cu garda jos.".

Clive Staples Lewis (1898-1963), scriitor şi profesor universitar de origine irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creştine, lucrările de critică şi romanele de ficţiune, în special ciclul narativ pentru copii „Cronicele din Narnia". A fost profesor de literatură la Universitatea din Oxford, la Universitatea din Cambridge şi sufletul grupului literar „The Inklihgs". În tinereţe era îndepărtat de credinţa în Dumnezeu: „N-am nevoie de farmec sacru" - spunea el. Mai târziu, datorită prietenului său, J.R. Tolkien, descoperă mirajul lui Dumnezeu, preferând cultul anglican celui catolic. Moare îmbolnăvindu-se de nefrită, şi în urma unui preinfarct, cu o săptămână înainte de a împlini 65 de ani, în ziua când a fost asasinat preşedintele Americii John F. Kennedy.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu