Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Toată ştiinţa noastră în comparaţie cu realitatea este primitivă şi copilăroasă, şi totuşi este cel mai preţios lucru pe care îl avem... cu cât studiez mai mult ştiinţa, cu atât cred mai mult în Dumnezeu... Orice om de ştiinţă serios trebuie să încerce un sentiment religios, neputând să-şi imagineze că armonia pe care o descoperă s-a putut face de la sine. În acest univers incomprehensibil, se descoperă o infinită raţiune superioară..." „Ştiinţa fără religie este oloagă, iar religia fără ştiinţă este oarbă".

ALBERT EINSTEIN (1879-1955), fizician evreu-german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Autorul teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat premiul Nobel pentru Fizică. Alte contribuţii ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarităţii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicaţii în mecanica cuantică, explicarea mişcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziţiei atomice, teoria cuatelor pentru gazul monoatomic, proprietăţile termice ale luminii, teoria radiaţiei, teoria câmpurilor unitară şi geometrizarea fizicii. A fost un militant al păcii şi susţinător al cauzei etniei evreieşti căreia îi aparţinea. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii...

Autor de citate: „Mintea intuitivă este un dar divin, iar mintea raţională este servitorul fidel al acesteia. Noi am creat o societate care onorează servitorul şi a uitat darul".

„Atunci când soluţia este simplă, Dumnezeu îţi răspunde".

„Dumnezeu Este Un Adevăr Universal".

***

„Nu este o coincidenţă că cei mai mari gânditori ai tuturor timpurilor au fost suflete profund religioase... Oricât de profund am ajunge cu cercetările, nu găsim nici o contradicţie între religie şi ştiinţă, ci dimpotrivă, o concordanţă esenţială. Religia şi ştiinţa NU se exclud, ci se completează... Dumnezeu este prezent peste tot".

MAX PLANCK (1858-1947), fizician german, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 1918. Este considerat fondatorul mecanicii cuantice.

Autor de citate: „Pentru oamenii credincioşi Dumnezeu se află la început, pentru oamenii de ştiinţă la capătul consederaţiilor lor". „Adevărul nu învinge niciodată, pier doar adversarii săi".

***

„În cercurile laice există o concepţie greşită după care omul de ştiinţă, ştiind mai multe despre existenţă, decât alţii, ar trebui să fie ateu. Exact din contră: munca noastră ne aduce mai aproape de Dumnezeu".

ERNEST RUTHEFORD (1871-1937), fizician şi chimist din Noua Zeelandă, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1908. Este considerat „părintele fizicii nucleare". Studiind radioactivitatea a introdus în fizică termenii de radiaţie alfa şi radiaţie beta, pentru a descrie cele două tipuri distincte de radiaţii emise de toriu şi uraniu. A fost profesor universitar la Universitatea din Montreal, Manchester şi Cambridge. Mulţi savanţi de renume i-au fost studenţi. Printre aceştia se numără nu mai puţin de 9 laureaţi Nobel. A decedat pe neaşteptate în anul 1937, în urma unei operaţii de hernie. A fost înmormântat la Londra, în Catedrala Westminster, alături de J.J. Thomson.

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu