Scrisoarea fratelui basarabean de la ghişeu

Distribuie pe:

Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei" a înaintat o scrisoare deschisă adresată Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de la Bucureşti, prin intermediul căreia cere instituţiei să depună toate eforturile necesare în vederea facilitării procesului de redobândire a cetăţeniei române pentru toţi basarabenii care îşi manifestă această dorinţă şi care au acest drept prin naştere.

Demersul „Tinerilor Moldovei" vine ca reacţie la recentul anunţ publicat pe site-ul Autorităţii, prin care se aduce public la cunoştinţă că în contextul în care numărul de cereri pentru redobândirea cetăţeniei depuse în ultimele luni la Birourile teritoriale a crescut, dar numărul de angajaţi responsabili de preluarea dosarelor a rămas acelaşi, începând cu data de 14 august 2015, Birourile teritoriale Iaşi, Suceava şi Galaţi pot înregistra un număr maxim de 50 de dosare zilnic/funcţionar.

Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei" consideră că această modificare este inadmisibilă şi că va duce inevitabil la îngreunarea procesului de redobândire a cetăţeniei române, care şi aşa pentru cei mai mulţi basarabeni nu se încadrează în termenul legal de maximum 5 luni. Astfel, „Tinerii Moldovei" solicită Guvernului României să asigure resursele umane şi financiare necesare pentru a putea face faţă fluxului de cereri de redobândire a cetăţeniei din partea românilor basarabeni.

Iată textul integral al acestei scrisori:

„Drag frate de peste Prut,

Eu m-am născut în Basarabia. Şi părinţii mei s-au născut aici, şi bunicii mei s-au născut aici, şi străbunicii mei s-au născut aici - toţi români, ca şi tine. Poate tu crezi că sunt diferit de tine, dar te asigur că nepotrivirile pe care le constaţi tu astăzi nu sunt alegerea mea. Pe mine nu m-a întrebat nimeni atunci când:

- Pâmântul în care m-am născut eu a fost cedat din trupul Ţării şi trădat, ciopârţit, redenumit să devină în timp Republica Moldova;

- Limba pe care o vorbesc eu a fost interzisă şi pângărită, umilită, prefăcută să devină politic <<moldovenească>>;

- Istoria pe care am trăit-o a fost falsificată şi denaturată, contrafăcută să devină a unui popor inventat în laboratoarele sovietice;

- Credinţa în Dumnezeu o fost obligată să vină de la răsărit şi înrobită, forţată să devină vasala ecumenică a Rusiei;

- Până şi numele meu natural a fost schimonosit şi sfârtecat, stâlcit, desfigurat să devină peste noapte Anatolie.

Dacă susţii şi tu că Basarabia e parte din România, că avem aceeaşi istorie, limbă, religie şi când ne vom vedea, mi te vei adresa frăţeşte - Anatol, te rog să-mi dai şi cetăţenia Ţării mele, pentru că nici la aceasta nu am renuţat - mi-a fost furată, ca şi toate celelalte!"

19 august 2015

Lasă un comentariu