Prestigiul şi onoarea medicului, apărată şi cu bisturiul!

Distribuie pe:

Timp de 25 de ani am fost spectatori la cele mai năstruşnice decizii venite din partea guvernanţilor (indiferent de culoare politică) dar, hotărârile din această vară nu le-au întrecut la capitolul sfidarea bunului-simţ faţă de acest popor. Să vii tu, ca demnitar, să-ţi propui şi să votezi salarii, pensii nesimţite şi diurne în situaţia în care pensia celor mulţi nu depăşeşte 700 de lei, iar salariul unui medic începător este de aproximativ 1.400 de lei este pentru mine, şi cred că şi pentru cititori o impardonabilă nesimţire!

De aceea, când am aflat de la TV şi din mass-media că medicii au ieşit la un protest general m-am bucurat nespus de tare. Şi nu o spun cu ironie. Din contră, sunt total de acord cu cerinţele lor (ale medicilor) şi empatizez cu situaţia lor la locul de muncă şi cu statutul lor de salvatori de vieţi, cu prestigiul lor care an de an a fost ştirbit de către majoritatea guvernanţilor care îşi arogă cu o nesimţire crasă titluri de demnitari?

Fac aici o paranteză spre a vă aduce o informare justă şi corectă. Potrivit DEX-ului „demnitarul" este o persoană învestită cu o demnitate, iar demnitatea este o calitate morală însoţită de destoinicie, nobleţe, măreţie în caracter şi prestigiu!

Aţi întâlnit dumneavoastră, dragi cititori ai acestor rânduri, un astfel de individ cu asemenea calităţi între cei care ne conduc de 25 de ani! Oare aceasta să fie noua definiţie a demnitarului, sau scara de valori a societăţii contemporane româneşti?

Ne pleacă şi ne-au plecat mii de medici şi asistente în străinătate, numai pentru un câştig pe merit şi decent, pentru că aici, guvernanţii nu au fonduri ca să-i remunereze decent şi onorabil? Bine că pentru demnitari, clienţii DNA-ului, s-au găsit întotdeauna fonduri.

Fata mea - spre exemplu - a terminat medicina cu o notă maximă ca asistentă şi şefă de promoţie, şi de 5 ani lucrează în Anglia pe un salariu de aproximativ 2.000 de lire pentru că în sistemul sanitar din Mureş nu s-a găsit loc şi pentru ea. După Legea lui Boc, ca să fie angajată fata mea trebuiau să plece din sistem 7 asistente?!

Întorcându-mă la principalul motiv care mi-a stârnit dorinţa de atitudine pro-medici şi revendicările lor, vă spun cu sinceritate că sunt printre puţinii oameni care au trăit şi lucrat în sistemul de sănătate Mureş. Am fost şi voluntar şi nu demult operat în Secţia Chirurgie 1. Cu soţia am fost 3 ani însoţitor aproape în toate secţiile de investigaţie şi tratament din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Am fost însoţitor-voluntar la mai multe persoane din alte judeţe internate la acest spital, aşa că mai bine ca mine, doar medicii, asistentele şi infirmierele cunosc acest sistem. Este un sistem care are nevoie de o intervenţie chirurgicală din temelii, privind organizarea şi dotarea cu aparate de înaltă performanţă! Dar şi aşa, personalul medical care s-a „încăpăţânat" să rămână îşi face datoria în mod ireproşabil, fără excepţie şi cu multă pasiune şi devotament atât pentru meserie cât şi faţă de pacient.

Da! Aţi citit bine: ireproşabil! La dânşii nu există „s-a terminat programul de 8 ore şi las pacientul pe masa de operaţie şi plec acasă"! Dânşii nu au vacanţe parlamentare de Crăciun, de Paşti sau de vară!

Să ştiţi şi să aflaţi, poate în premieră, dragi demnitari DNA-işti că de foarte multe ori medicii aflaţi în concediu îşi întrerup concediul şi revin la pacienţi spre a le acorda îngrijirea sau intervenţia cuvenită.

Să mai ştiţi domnilor demnitari DNA-işti că secţia de Chirurgie are două părţi (aripi) A-B. Aceste două aripi sunt deservite, pe schimb, de 2 infirmiere şi 4-5 asistente, la un număr de aproximativ 200 de pacienţi! Şi cu toate acestea fac eforturi duse până la epuizare pentru îngrijirea pacienţilor, pentru un salariu de 5 ori mai mic decât dumneavoastră, dragi demnitari.

Cât despre „şpaga" care se vehiculează în mass-media, nu am auzit niciodată cât am stat în spital ca vreun medic să condiţioneze actul medical! Faptul că pacientul la externare pleacă mulţumindu-i medicului este cu totul altceva. Mai ales când sănătatea noastră, a tuturor, se leagă de multe ori de un fir subţire de speranţă, de medicul care prin măiestria şi priceperea dânsului ne-o oferă ca un dar divin şi ne redă sănătoşi familiilor noastre.

Ceea ce inventează premierul Ponta cu privire la impozitarea prea închipuitei şpăgi este o atitudine de ipocrizie şi neruşinare fără margini. Dar de unde atâta ruşine când eşti primul plagiator şi primul anchetat penal al ţării, cocoţat în mod sfidător pe Palatul Victoria?

Pe cale de consecinţă celor afirmate în aceste rânduri urez tuturor cadrelor medicale să-şi continue lupta pentru drepturile lor legitime şi să ajungă să-şi obţină drepturile lor pe bază de competenţă. Aşa cum au cel puţin foştii lor colegi care pribegesc prin străinătăţi cu dorul în suflet de a se reîntoarce acasă la un trai mai bun!

Aveţi bisturiul în mână, stimaţi apărători ai sănătăţii şi vă îndemnăm să extirpaţi tot răul din cancerul acestei societăţi, bazate pe minciună, fraudă, jaf şi incompetenţă!

 

Cu deosebită stimă şi ataşament civic,

IOAN VLAD

Lasă un comentariu