40 LA SUTĂ DINTRE BĂRBAŢII ROMÂNI AR ALĂPTA... DACĂ AR FI POSIBIL

Distribuie pe:

Un sondaj online, realizat de Ivox, la solicitarea reţelei naţionale de educatori perinatali SAMAS (Asociaţia SAMAS - Program de Sănătate pentru Mame şi Sugari), citat de descopera.ro, a arătat că bărbaţii români sunt tot mai implicaţi în deciziile care ţin de alăptarea bebeluşului.

„Peste jumătate dintre ei afirmă că asistă la alăptare ori de câte ori au ocazia, 80 la sută cunosc beneficiile laptelui matern, iar patru din zece ar fi dispuşi să alăpteze, dacă ar putea face acest lucru! Totuşi, doi din zece bărbaţi nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că această activitate este strict problema femeilor.

O mare parte dintre bărbaţi cunoaşte inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare. Aproape 60 la sută dintre participanţii la studiu ştiau că este recomandată alăptarea exclusivă până la şase luni, în timp ce un sfert dintre bărbaţi au declarat că nu ştiu cât timp ar trebui să alăpteze femeile.

O treime dintre bărbaţi consideră că subiectul implicării taţilor în procesul alăptării este la modă şi citesc, împreună cu partenerele, informaţii despre schimbările care au loc în sarcină şi practici de îngrijire a copilului în primele luni de viaţă. Doar 26 la sută dintre respondenţi au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naştere la un curs de pregătire prenatală, şi doar unu din zece bărbaţi (11 la sută) au participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să îşi îngrijească bebeluşul în mod corect.

Cu toate acestea, discuţiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanţii la studiu (45 la sută) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care şi-au dorit să alăpteze (57 la sută) nu şi-au implicat partenerii şi nu le-au cerut sfatul în această privinţă", relevă recentul studiu.

Din datele acestuia, reiese că România este una din ţările cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive, de doar 12 la sută, faţă de media europeană, de 30 la sută.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 201 bărbaţi, taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cu copii cu vârste între zero şi şapte ani, în perioada 23 - 30 iulie 2015.

Asociaţia SAMAS lansează campania „Tăticii fac diferenţa!", pentru a accentua rolul pe care îl au bărbaţii în succesul procesului de alăptare, înscrierile făcându-se online, până în 7 august 2015, prin formularul: http://bit.ly/1IcALhy. 

Lasă un comentariu