La Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, „Declar pe propria răspundere", o monodrama cu Alina Şerban

Distribuie pe:

Sala Parking a Teatrului Naţional Târgu-Mureş va găzdui joi, 27 august 2015, începând cu ora 18.00, spectacolul „Declar pe propria răspundere", o monodramă cu actriţa Alina Şerban, în regia lui David Schwartz, sound performance Cătălin Rulea, dramaturgie spectacol Alice Monica Marinescu şi scenografia Adrian Cristea.

Alina Şerban are douăzeci şi şapte de ani şi este actriţă. A plecat din mahalaua Teilor şi a ajuns pe marile scene ale Londrei. A absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a făcut un master la The Royal Academy of Dramatic Art şi a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britaniei. A scris două piese de teatru, la Londra.

Spectacolul „Declar pe propria răspundere" vorbeşte despre istoria maturizării unei fete de etnie romă între curtea de spoitori din cartierul Tei în care locuieşte şi lumea „majoritarilor" în care învaţă şi lucrează. Între lupta cu sărăcia din curte şi lupta cu prejudecăţile din exterior. Între respingerea şi asumarea propriei identităţi etnice şi culturale.

„Declar pe propria răspundere că o să mă mărit, o să fac o droaiede copii şi o să-l las pe ăla să mă bată până-mi scoate toate visele din cap. Vreau să am şi eu pielea albă. Doamne, fă-mă româncă!" (Fragment din „Declar pe proprie raspundere")

Despre „Declar pe propria răspundere" în presă: „Demersul Alinei Şerban din «Declar pe propria răspundere» mi se pare, din acest punct de vedere, un act de un curaj aproape şocant. Ceea ce face tânăra actriţă este să creeze (împreună cu Alice Monica Marinescu şi David Schwartz) şi să interpreteze un spectacol care se bazează pe paginile din jurnalul propriu care vorbesc despre copilăria ei într-un mediu defavorizat (Alina s-a născut şi a crescut într-o familie săracă de rromi dintr-un cartier marginal al Bucureştiului) şi despre lupta ei personală cu acceptarea propriei ei condiţii. Întreaga piesă este un one woman show ridicat pe bazele acestor texte puerile, dar deloc naive din paginile jurnalului unei fetiţe care trăia într-o casă de chirpici cu pereţii strâmbi, într-o curte în care duminica era zi de băut şi de scandal, iar lunea şi marţea erau zile de mahmureală, care era nevoită să meargă să facă baie la prietenele ei, care îi iubea pe cei de la 3 Sud Est şi suferea odată cu personajele preferate din serialele sud-americane. Nimic nu se desfăşoară, însă, sub semnul patetismului." - Adrian Pîclişan - Art Act Magazine.

Lasă un comentariu