Itinerarii în cotidian

Distribuie pe:

Mult mai benefice decât vestita aspirină elveţiano-germană Bayer sunt sucurile, ceaiurile şi extractele din coacăz negru, din „gheara racului" şi din „coada calului". Dar şi din fructul castanului sălbatic, din frunzele tinere de salcie albă şi „creţuşca" * Sănătatea noastră, rezumată în înţelepciunea a două zicale din bătrâni: „Nu amâna pentru cină ce poţi mânca la prânz" şi „Nu aruncaţi usturoiul încolţit, el conţine de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât usturoiul obişnuit!"*Un Motto trecut pe un tablou colectiv de absolvire a liceului: „Vine o vreme când ne dăm seama că tot ce facem, va deveni, cu timpul, amintire. Este maturitatea! Pentru a ajunge la ea, trebuie să ai o amintire. A visa înseamnă a crea. O dorinţă este o chemare; să construieşti un vis înseamnă să provoci realitatea." (scriitorul francez Victor Hugo, 1802-1885).* De s-o trage, după mumă şi tată, din satul Băiţa, aparţinător de comuna mureşeană Lunca, atunci o cred pe cuvânt pe „copiluţa" Larisa Niculina Cotoi că-i adevărată spusa ei cântată: „Când vi bade pe la noi/Mă găseşti tot la război…"

* O surprinzătoare şi tristă statistică demografică sibiană: în cele şapte luni încheiate din acest an, 360 de fetiţe au devenit mame minore. Evident că nu peste tot, în familiile acestora, vestea a fost îmbucurătoare. Majoritatea minorelor-mame provenind fie din familii dezorganizate sau cu ambii părinţi plecaţi la lucru în străinătate, fie cu părinţi şi bunici fără niciun venit sigur, având în îngrijire nu numai mulţi copii, şi mereu flămânzi şi dezbrăcaţi.

*O veste cum nu se poate mai îngrijorătoare: Dacă până la sfârşitul acestui an nu se semnează recepţia finală a tronsonului de autostradă A1 Orăştie-Sibiu (Lotul 3 Cunţa-Sălişte), România pierde finanţarea europeană de 114 milioane euro pentru acest lot al şoselei, pe a cărei lungime s-au constatat grave abateri în execuţia lucrărilor de construcţie. *Ce imensă diferenţă între a pune mâna pe sapă şi a pune mâna pe tastatura calculatorului, „socializând" pe facebook! În primul caz, se presupune că omul lucrează şi face ceva util, în vreme ce socializatorul pe facebook pierde vremea bârfind, complicându-şi existenţa cu te miri ce răufăcători * O dezarmantă sinceritate omenească: „Dacă mă temeam de rău, nu mai făceam niciun bine!".*O tot mai rară întâmplare să citeşti versuri tulburător de frumose, de simple şi de adevărate. Sunt gândurile în rimă şi ritm scrise de o gazetăriţă de ziar târgumureşean (Mariana Cristescu): „Ţi-am spus eu / ţi-am spus / că nu se moare aşa repede, / ar fi prea simplu / şi trist / să treci dincolo / fără să mai scapere, / măcar o dată, stelele / de dor / fără să-ngâne privighetorile / în zori…" Cu gândul şi cu sufletul la mult-regretatul Adrian Păunescu (1943-2010), un comfrate în ale scrisului (târnăveanul Răzvan Ducan) ne şopteşte în versuri câteva adevăruri referitoare la poetul de la a cărei naştere s-au împlinit 72 de ani: „A fost vindecare de urât / Şi o îmbolnăvire de frumos / …A făcut prinţi din oameni de rând, / Şi din cenaclu castel…/El a iubit valorile / Şi valorile, fără tăgadă, l-au iubit / O generaţie întreagă şi-a luat lumină / De la versul său aprins de un tainic chibrit".*Aveţi grijă când lăudaţi s-au înjuraţi pe cineva. Fie că-i om bun sau rău, fie că-i deştept sau prost, valoros, celebru, iubit sau hulit. Bunul-simţ ar trebui să te anunţe, la un moment dat, că sau terminat cuvintele scrise sau vorbite.*Luaţi aminte, ascultând spusele medicului Vicenţiu Săceleanu, şeful Clinicii de Neurochirurgice a Spitalului Judeţean din Sibiu: „Un copil care după o operaţie râde şi se uită în ochii tăi cu o privire inocentă, mulţumindu-ţi, este o minune. Poate şi de aceea fetiţa mea mereu mă îndeamnă să merg la spital, chiar şi în miez de noapte, să fac oamenii bine".

Lasă un comentariu