Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Omul secolului XXI, trebuie să integreze religia în cultură și știință. O religie care nu integrează cultura și știința nu este adaptată timpurilor noastre. Eu cred în Dumnezeul cel viu! Dumnezeu pe care îl simt și care îmi ghidează fiecare pas și fiecare cuvânt, chiar acum în dialogul nostru. Nu cred într-un Dumnezeu mort, creat de mintea omenească. «Mâna lui Dumnezeu», în tot ceea ce eu am făcut, e o expresie poetică, frumoasă, populară, pe care o accept, bineînțeles. Dar trebuie înțeleasă".

***

„Pentru mine credința fără știință este ca un surd, iar știința fără credință este ca un orb. Pentru ca orbul să vadă și surdul să audă, trebuie să dialogheze. Ce vreau să spun cu aceasta? Știința este limitată prin metodologia sa; este, spre exemplu, oarbă la valori. Credința, dimpotrivă, este slujitoare a valorilor. Dar religia este surdă la natură. Natura este o putere a lui Dumnezeu care ni se oferă nouă, oamenilor, pentru a-L înțelege mai bine".

***

„Fizica, a fost una din pasiunile mele. Ea m-a împins spre anumite limite care nu pot fi depășite decât prin deschiderea spre metafizică, religie, filosofie. Fizica m-a ajutat să înțeleg că e nevoie de un dialog între domenii, ca de plidă între știință și religie. Este clar că dacă știința rămâne în domeniul metodologiei sale, religia este absurdă, iar dacă religia rămâne în domeniul dogmelor, știința este absurdă. Pentru ca ele să se înțeleagă, e nevoie de un limbaj terț, care să fie dincolo de religie și știință, și punte între ele. Este un limbaj transdisciplinar. Este o expresie a unei legături a legăturilor. El permite dialogul între știință și religie, între știință și artă, între poezie și matematică. Dacă nu accepți limbajul acesta, inevitabil ajungi la excluderea celuilalt".

Basarab Nicolescu (1942-)

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu