Ziua internaţională a stângacilor

Distribuie pe:

În data de 13 august a fost marcată Ziua internaţională a stângacilor, ocazie bună pentru a vorbi despre stângaci, care reprezintă aproape 13% din populaţia globului, dar sunt nevoiţi să trăiască într-o lume în care totul este conceput pentru dreptaci, relatează joi huffingtonpost.fr.

Cele mai recente studii arată că înclinaţia oamenilor de a folosi preponderent o mână sau alta este dictată genetic, menţionează publicaţia, care enumeră câteva dintre ideile preconcepute destul de răspândite despre stângaci.

Se spune că stângacii trăiesc mai puţin decât dreptacii.

La sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, au fost publicate două studii în două mari reviste ştiinţifice - Nature şi New England Journal of Medicine. Cercetătorii susţineau că dreptacii trăiesc în medie cu nouă ani mai mult decât stângacii. „Aceasta nu înseamnă că utilizarea mâinii stângi implică un risc de moarte prematură", spuneau atunci cei doi autori ai studiului, Diane Halpern şi Stanley Coren. Însă, potrivit aceloraşi cercetători, tot stângacii ar fi de cinci ori mai susceptibili să moară într-un accident. Unul din motivele invocate este că lumea este făcută pentru dreptaci, niciun instrument nefiind conceput pentru stângaci. Un alt motiv ar fi că strângacii ar fi mai susceptibili să dezvolte probleme neurologice sau imunitare.

Stângacii trebuie însă să fie liniştiţi fiindcă s-a dovedit că acele studii erau neadevărate. Intervievat de BBC în 2013 în legătură cu studiile respective, Chris McManus, profesor de psihologie la University College of London, a arătat că „greşeala lor a fost că s-au ocupat doar de morţi". În studiile lor, Halpern şi Coren au analizat bazele de date ale unor persoane decedate. Statisticile nu sunt reale fiindcă la sfârşitul secolului al XX-lea numărul stângacilor a crescut mult în statistici, ca urmare a faptului că au fost în sfârşit acceptaţi de societate.

Un studiu mai recent, din 1994, arăta foarte clar că faptul de a fi stângaci nu se asociază cu o moarte prematură.

Se mai spune că stângacii câştigă mai puţini bani decât dreptacii.

Şi nu o spune oricine, ci cercetători de la Universitatea Harvard. Studiul lor, apărut în decembrie 2014, în Journal of Economics Perspectives, indică faptul că stângacii ar câştiga cu circa 10-12% mai puţin decât dreptacii (în situaţie socială echivalentă).

Autorul studiului explică acest lucru prin perfomanţe mai slabe ale stângacilor la testele de inteligenţă. El consideră că între 20-28% dintre ei ar fi mai puţin dotaţi din punct de vedere intelectual, de două ori mai mult decât în cazul dreptacilori. Rezultatele nu vizează decât stângacii cu mame dreptace, la care învăţarea prin imitaţie în copilărie este mai complicată.

Există păreri conform cărora cei care folosesc de preferinţă mâna stângă ar fi mai susceptibili să dezvolte tulburări mentale.

În 2011, Wall Street Journal scria despre probabilitatea crescută ca stângacii să prezinte schizofrenie, iar alte studii afirmau că s-a constatat că stângacii sunt mai înclinaţi către tulburări ale stării de spirit, dislexie şi deficienţe de atenţie.

Specialiştii şi-au pus întrebarea dacă la originea problemei nu se află conceptul de asimetrie cerebrală, adică implicarea inegală a celor două emisfere ale creierului. La dreptaci, dominantă este emisfera stângă (cea care asigură îndeosebi limbajul), la fel ca în cazul a 70% dintre stângaci. Însă, potrivit psihiatrului Metten Somers, ceilalţi 30% ar avea emisfera dreaptă dominantă sau o simetrie între cele două emisfere. Tocmai un creier simetric ar creşte riscul unor tulburări mentale, apreciază medicul.

În schimb, stângacii ar fi avantajaţi în sport.

În lupte, tenis şi, în general, în toate sporturile unde trebuie înfruntat un alt jucător, ei pot fi un adevărat coşmar. Cel mai bine o ştiu cei care au jucat împotriva lui Rafael Nadal. Câteva studii realizate pentru scrimă şi box au arătat că stângacii au un avantaj faţă de adversari, fie şi numai pentru faptul că dreptacii au parteneri de antrenamente tot dreptaci, iar mişcările stângacilor îi pot surprinde uşor.

Potrivit unor afirmaţii, stângacii ar avea o viaţă sexuală mai satisfăcătoare.

Un sondaj realizat de LELO, firmă de „produse intime", a arătat că 86% dintre stângaci ar fi „extrem de satisfăcuţi" de viaţa lor sexuală. Prin comparaţie, numai 15% dintre dreptaci s-ar afla în această situaţie. Fenomenul nu a fost explicat încă.

Cum huffingtonpost.fr a vrut să îşi încheie trecerea în revistă a unor lucruri despre stângaci într-o notă amuzantă, a amintit că majoritatea cangurilor - 95% - sunt stângaci, potrivit unor cercetători de la Universitatea de stat din Sankt-Petersburg (Rusia).

 

Lasă un comentariu