Dascăli mureşeni - IOAN ORĂŞAN

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 18 noiembrie 1932, în satul Sânmiclăuş, comuna Şona, judeţul Alba, din părinţii Gligor şi Maria, ţărani. Au fost cinci fraţi, toţi au absolvit 7 clase, iar Ioan, cel mai mic, a continuat studiile. Primele cinci clase le face în satul natal, continuă la Liceul ,,Sfântu Vasile" din oraşul Blaj. Din anul 1948 este elev la Şcoala Pedagogică de Băieţi din Blaj, pe care a absolvit-o, obţinând diploma de învăţător în anul 1952. Este repartizat la Şcoala Generală din localitatea Valea-Largă, unde este prezent la catedră până în anul 1956. Dă admitere la Facultatea de Biologie din Cluj, secţia Ştiinţe naturale - Geografie, pe care a absolvit-o în anul 1960. Este repartizat la Şcoala Generală din oraşul Vaşcău, judeţul Bihor, unde a funcţionat ca profesor timp de un an. În toamna anului 1961, la cerere, este transferat la Liceul Teoretic ,,Alexandru Sahia" din oraşul Târnăveni, unde a funcţionat ca profesaor de biologie, până în anul 1995, când se pensionează.

Timp de 30 de ani a fost responsabilul Cercului profesorilor de biologie din raion şi oraşul Târnăveni. A efectuat inspecţii speciale, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, pentru profesorii care se prezentau la examenele de definitivat, gradul II şi gradul I. A făcut parte din comisiile de bacalaureat la liceele din Târnăveni şi Târgu-Mureş, precum şi din comisiile de admitere la Facultatea de Medicină Generală din Târgu-Mureş, în perioada 1967-1989. A pregătit elevii pentru olimpiadele şcolare care au fost premiaţi la fazele judeţene şi naţionale. A sprijinit elevii pentru a participa la sesiuni ştiinţifice la nivel judeţean şi naţional, evidenţiindu-se elevul Petru Istrate, în prezent profesor de biologie la Colegiul Naţional ,,Al.Papiu Ilarian" din municipiul Târgu-Mureş. Peste 140 de foşti elevi ai profesorului Ioan Orăşan au devenit medici, profesori de biologie şi sport, ingineri agronomi, medici veterinari etc.

După pensionarea din anul 1995, şi-a continuat activitatea de profesor de biologie până în anul 2001, la Colegiul Naţional de Chimie din municipiul Târnăveni.

Lasă un comentariu