Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Eu fac parte din grupul oamenilor de ştiinţă care nu subscriu unei religii convenţionale, dar totuşi neagă ideea că universul este un accident lipsit de scop. Prin munca mea ştiinţifică am ajuns să cred cu putere, din ce în ce mai mult că universul fizic este construit cu o remarcabilă ingeniozitate pe care nu o pot accepta doar ca un fapt brut, inconştient. în plus am ajuns la concluzia că mintea - înţelegerea conştientă a lumii - nu este o întâmplare a naturii, lipsită de sens şi apărută în mod accidental, ci este categoric o fundamentală faţetă a realităţii".

Paul Davies (1946 -) „Mintea lui Dumnezeu" fizician teoretic, cosmolog, astrobiolog. Este director al centrului pentru Dincolo de concepte fundamentale în domeniul ştiinţei şi co-director al Iniţiativei cosmologiei. A studiat la Universitatea Cambridge din Londra, la College of London, la Universitatea din Newcastle, şi a fost profesor universitar la Universitatea din Arizona Statelor Unite. Din 2005 face parte din grupul oamenilor de ştiinţă „Academia Internaţională de Astronautică". El se concentrează pe „marile întrebări" ale existenţei, de la originea universului la originea vieţii şi să includă natura timpului, căutarea vieţii în univers, şi întrebări fundamentale în mecanica cuantică.

***

„Există unii care pretind că universul a evoluat prin procese întâmplătoare, dar ce proces întâmplător poate produce creierul uman, sau sistemul ocular omenesc?"

Wernher Von Braun (1912-1977), om de ştiinţă germano-american, pionier şi vizionar al dezvoltării tehnologiei şi zborurilor rachetelor, savant în domeniul ingineriei aero-spaţiale, cel care a supervizat acţiunea primei aselenizări. Este considerat „părintele" programului spaţial al Statelor Unite; a lucrat la programul american icbm „Rachete Balistice Intercontinentale" şi a fost director al Centrului Marshall pentru Zboruri Cosmice.

A devenit cetăţeal al Statelor Unite.

***

„Iov a văzut acum mii de ani în urmă zădărnicia omului mărginit de a-L defini pe Dumnezeu, atunci când striga: «Poate omul prin cercetare să descopere pe Dumnezeu?». De atunci, oamenii înţelepţi au privit totdeauna uimiţi la ordinea minunată din natură şi şi-au recunoscut ignoranţa şi mărginirea lor. Ei s-au mulţumit să stea tăcuţi şi respectoşi înaintea Lui şi să repete împreună cu psalmistul: nebunul zice în inima lui: «nu este Dumnezeu»."

Rrobert Millikan laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1923 pentru măsurarea sarcinii electronului şi pentru lucrările în domeniul efectului fotoelectric, dr. fizician american, specialist în fizica experimentală, studiind razele cosmice.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu