Poluarea din Târgu-Mureş, în atenţia Ministerului Mediului

Distribuie pe:

Poluarea făcută de Combinatul Azomureş şi situaţia depozitării deşeurilor din Târgu-Mureş şi celelalte localităţi din judeţ au fost principalele subiecte de pe agenda Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, prezentă joi, 27 august, la Târgu-Mureş, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai ong-urilor şi, bineînţeles, cu cei ai presei.

Azomureş trebuie să-şi rezolve problemele

Ministrul a vorbit în faţa jurnaliştilor despre situaţia Combinatului Azomureş, principalul poluator din oraş, conform părerii unora dintre locuitorii din Târgu- Mureş, mai ales că a văzut la intrarea în Palatul Administrativ pancarde cu mesaje de protest împotriva fabricii de îngrăşăminte chimice. „Am avut o întâlnire împreună cu colegii mei din teritoriu şi reprezentanţii Azomureş în care le-am spus tranşant că autorizaţia de mediu se finalizează la 1 ianuarie 2016, iar ei în paralel trebuie să intre în planul de conformitate a noii autorizaţii de mediu. Dacă nu se vor conforma, nu vor obţine autorizaţie de mediu chiar dacă investiţiile au fost de peste 230 milioane euro", a declarat Graţiela Gavrilescu. Reprezentanţii Azomureş au asigurat-o pe lidera de la Ministerul Mediului de faptul că vor respecta la termen toate cerinţele de protecţie a mediului, până undeva la sfârşitul lunii noiembrie. „Controalele pe care Garda Naţională de Mediu, prin reprezentanţii ei din teritoriu, le-au efectuat, şi nu au fost deloc iertători, ci dimpotrivă, au dat amenzi corespunzătoare, conform legii", a mai spus ministrul.

Groapa de gunoi un „focar" de infecţie

O altă problemă ridicată de Gavrilescu a fost şi situaţia existentă în cartierul Mureşeni, la fosta groapă de gunoi a oraşului, închisă depozitării deşeurilor în urmă cu mai bine de 5 ani. „Mi s-au adus în atenţie informaţii şi fotografii din partea cetăţenilor vizavi de situaţia de la groapa de gunoi neconforme de la Târgu Mureş. O groapă care este în apropierea unui complex comercial unde mulţi tîrgumureşeni îşi fac cumpărăturile. Nu se poate şi este nepermis ca la o groapă de gunoi închisă şi în jurul ei în plină zi să se descarce zeci de tone de deşeuri. Comisarii noştri au dat amenzi peste amenzi, primăriei şi operatorului de salubritate", a declarat ministrul. Reprezentantului Guvernului României s-a mirat de faptul că nu s-a apelat la soluţia unui depozit temporar de deşeuri, pe o durată de 1 an, unde să se depoziteze provizoriu deşeurile până la finalizarea proiectului de masterplan pe deşeuri în judeţul Mureş. În plus, Graţiela Gavrilescu a transmis autorităţilor locale şi operatorului că situaţia nu mai poate să continue pentru că sănătatea oamenilor este pusă în pericol. Deşi oficial deşeurile sunt duse la depozitele conforme de la Odorheiul Secuiesc şi Sighişoara, în realitate majoritatea gunoaielor ajung la marginea oraşului Târgu-Mureş, în spate la Promenada Mall. „Problema este că se duc deşeurile la o groapă care a fost sistată şi pentru că nu au cerut depozit temporar de 1 an. Din punctul meu de vedere este cea mai mare poluare şi un mare focar de infecţie pentru tîrgumureşeni această groapă. Cred că este o mare neregulă aici şi că operatorul respectiv este pasibil nu numai de amendă, şi că Garda de mediu trebuie să execute control şi nu numai ea", a mai spus ministrul Mediului. După întâlnirea cu primarul Dorin Florea, Gavrilescu a declarat că edilul local s-a arătat preocupat şi îngrijorat de situaţie, şi a rămas ca săptămâna viitoare împreună cu prefectul şi specialiştii de mediu să se deplaseze la locaţia cu probleme să se analizeze situaţia şi să se caute o soluţie pentru a se intra în legalitate.

Programul Verde în locul Casa Verde

Pe lângă probleme, reprezentantul Guvernului a mai destins atmosfera şi cu o veste bună. „Programul nu se va mai numi Casa Verde, se va numi Programul Verde, pentru că nu vreau ca numai cetăţenii să poată să îşi pună panouri solare pe casă. Dorim ca programul să fie extins şi la alte tipuri de îmbunătăţiri, astfel încât utilităţile plătite de fiecare dintre noi să fie în scădere. Deci un program îmbunătăţit, dar se numeşte Programul Verde pentru că ne-am gândit şi la unităţile administrative care să beneficieze de această facilitate. Ne-am gândit ca această facilitate să fie aplicată inclusiv societăţilor comerciale, deci persoanelor juridice. Sper să putem să îl lansăm — pentru că vom scoate Hotărârea de Guvern săptămâna viitoare, nu cred, ci sigur. Este un proiect ambiţios, de care România are nevoie şi un proiect prin care clădirile din România să arate altfel, iar utilităţile plătite de către români să fie reduse până la aproximativ 70-80%", a anunţat Graţiela Gavrilescu, care a refuzat să ofere alte detalii cu privire la noul program.

Garda Forestieră din 1 septembrie

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, la Târgu-Mureş, că 8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie ilegal, anual, în România, motiv pentru care de la 1 septembrie va începe să funcţioneze Garda Forestieră.

 

 

Lasă un comentariu